U trendu

Nastavlja se istraga pada pakistanskog putničkog aviona

Kompanija „Pakistani internešnel erlajns“ je u četvrtak saopštio da je nađen snimač glasa u pilotskoj kabini njenog aviona koji se srušio prošle nedelje, prenela je agencija AP.

Avion „erbas A320“ je pao u gusto naseljen kvart kod aerodroma grada Karačija, pri čemu je poginulo 97 putnika i članova posade, a dve osobe su preživele.

Snimač izvađen iz olupine, predat je stručnjacima proizvidjača tog aviona, „Erbasa“, radi dekodiranja snimka.

Pakistanske vazduhoplovne vlasti saopštile su ove nedelje da svoje nalaze dele s timom od 11 stručnjaka tog evropskog proizvođača aviona.

Drugi važan uredjaj, snimač podataka o letu i radu osnovnih uredjaja aviona, nadjen je već nekoliko sati posle pada.

Ministar vazduhoplovstva Gulam Sarvar Kan je u četvrtak rekao novinarima da će 22. juna Parlamentu biti predstavljen preliminarni izveštaj o nesreći.

Po odluci premijera Imrana Kana istovremeno će poslanicima biti podneti i izveštaji o drugim nesrećama aviona poslednjih godina u Pakistanu.

Prvi izveštaji o prošlonedeljnom padu „erbasa“ kažu da se avion srušio posle očiglednog kvara oba motora što je pilot prijavio i što je uočeno i snimljeno s tla.

Razgovor pilota sa kontrolom vazdušnog saobraćaja, objavljen na sajtu LiveATC.net, ukazuje da je propao prvi pokušaj pilota da sleti i da je avion pao jer je izgubio pogon i nije uspeo da postigne visinu dok je pokušavao da kruži u ponovnom pokušaju da sleti.

Fotografije aviona pred pad, objavljene na internetu, ukazuju da je iz nepoznatih razloga pilot prvi put pokušao da sleti sa uvučenim stajnim trapovima, „na trbuh“, ali je od tog sletanja odustao pošto je avion dotakao tlo.

Na fotografijama snimljenim potom s tla se vidi da su posle tog pokušaja sletanja oba motora imala crne tragove od struganja po pisti čime su se, kako se pretpostavlja, oštetila, zapalila se i prestala da rade što je naglo dovelo do pada aviona jer je na maloj visini odjednom izgubio brzinu, te i uzgon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.