U trendu

Nastavljaju se borbe u Nagorno-Karabahu, nova ofanziva Azerbejdžana

Žestoke borbe izmedju azerbejdžanskih snaga i jermenskih separatista u Nagorno-Karabahu nastavljene su jutros, a Azerbejdžan je krenuo u novu ofanzivu samo nekoliko sati pre zakazanog hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN.

Od nedelje se sukobljavaju snage u enklavi Nagorno-Karabah koje politički, vojno i ekonomski podržava Jermenija, i snage Azerbejdžana u najtežim borbama od 2016. godine.

„Jermenske snage odgovorile su na azerbejdžansku ofanzivu u više sektora na liniji fronta i neprijatelj je pretrpeo znatne gubitke u ljudstvu“, saopštilo je danas jermensko ministarstvo odbrane.

Azerbejdžan je sproveo velike artiljerijske napade na jermenske položaje i priprema se za novi napad, napisao je na Fejsbuku portparol ministarstva Artstrun Hohvanisijan.

Sa druge strane, azerbejdžansko ministarstvo odbrane navodi da je odgovorilo „na jermenski pokušaj kontranapada u nastojanju da povrati izgubljene položaje“ u Nagorno-Karabahu i dodaje da su se „žestoke borbe“ vodile tokom noći.

„Jutros su azerbejdžanske snage nastavile ofanzivu na grad Fizuli, uništile četiri neprijateljska tenka, jedno oklopno vozilo i ubile deset vojnika“, navelo je azerbedjžansko ministarstvo odbrane.

Zvanični bilans borbi do danas je 95 poginulih, medju kojima 11 civila, devet u Azerbejdžanu i dva sa jermenske strane. Pravi bilans bi mogao da bude teži, a obe strane tvrde da su ubile stotine neprijateljskih vojnika.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom izmedju 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana. Od tada povremeno izbijaju sukobi u toj oblasti koja se nalazi izmedju Irana, Rusije i Turske.

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN o oblasti Nagorno-Karabah gde su u toku sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga bezbednosti, biće održana danas na zahtev evropskih zemalja.

Otvoreni rat izmedju Jerevana i Bakua bi mogao da destabilizuje južni Kavkaz posebno ukoliko bi intervenisale Turska i Rusija regionalne snage.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.