U trendu

Nastavljaju se napadi na Islamsku državu, uništen komandni centar (Video)

Ruski avioni bombardovali su danas pobunjeničke pozicije u Siriji, uključujući ruralne oblasti u blizini grada Džisr al-Šugur na severozapadu zemlje, pod kontrolom pobunjeničke alijanse među kojima je i ogranak Al-Kaide, grupa Nusra Front, javila je televizija al-Majaden sa sedištem u Libanu.

Avioni su izveli najmanje 30 udara a meta je bila „Osvajačka armija“, navodi ta televizija naklonjena sirijskoj vladi, dodajući da su na meti bile militantne snage.

Televizija je još javila da su na meti napada bile oblasti u provinciji Idlib, uključujući planinski region Zavija, kao i oblasti u provinciji Hama dalje prema jugu.

Televizija „Orijent njuz“ prosirijske opozicije, javila je da su ruski avioni pogodili pobunjeničke pozicije u oblasti Hama.

https://twitter.com/sakirkhader/status/649521288508231680?ref_src=twsrc^tfw

Osvajačka armija je napredovala na severozapadu Sirije, zajedno sa drugim pobunjeničkim grupama od maja, i osvojila grad Idlib i Džisr al-Šugur od vladini snaga, napredujući prema obalskim delovima zemlje, preneo je Rojters.

Ambasador Sirije: Ruski avioni uništili danas pet pozicija IS

Rusko vazduhoplovstvo uništilo je danas već pet pozicija terorističke grupe „Islamska država“ (IS), izjavio je ambasador Sirije u Moskvi Rijad Hadad.

„Dejstva koja se preduzimaju pod komandom ruskih prijatelja veoma su važna. Naredni dani pokazaće efikasnost dejstava Rusije u Siriji. Već danas uništeno je pet pozicija IS“, rekao je on, prenosi TAS S.

Prema Hadadovim rečima, udari se nanose po koordinatama koje daje vojska Sirije, daleko od naseljenih oblasti, po pozicijama IS, u nekim gradovima ili predgrađima, na primer, Homsa i Hame.

Sirijski ambasador je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ruskom narodu za stav o situaciji u Siriji.

„Zahvalan sam ruskom narodu, predsedniku Putinu, za poziciju koja podržava naša prava i principe međunarodnog prava“, rekao je Hadad.

Moskva: Ruski avioni uništili nekoliko objekata IS

Rusko vazduhoplovstvo uništilo je od početka operacije nekoliko objekata „Islamske države“ (IS) u Siriji, uključujući štab terorista kod grada Idliba i fabriku eksploziva i municije severno od grada Homsa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, navodeći da udari po objektima civilne infrastrukture nisu izvođeni.

Zvanični predstavnik Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su uništeni štab terorističkih formacija i skladište municije u oblasti Idliba, kao i utvrđeni komandni punkt ekstremista na tri nivoa u oblasti naselja Hama.

Kako je prenela agencija RIA Novosti, Konašenkov je naveo da je uništen komandni punkt IS na periferiji naselja El-Latamna i pokazao snimke iz bespilotnih letelica u oblasti Idliba i El-Latamne.

„Vidite rezultate korišćenja aviona Su-25 po komandnom puntku grupe ekstremista u nenaseljenoj zoni na periferiji El-Latamne“, rekao je on novinarima.

Prema Konašenkovim rečima, dobro utvrđeno betonsko zdanje sa tri nivoa uništeno je direktnim udarom aviobombi FAB-500, a na snimku se vidi da okolni objekti nisu stradali, navodi agencija.

Pored toga, posle potvrde obaveštajnih informacija i rezultata vazdušnog izviđanja, ruska lovačka avijacija uništila je skladište municija jugozapadno od Idliba, navodi RIA Novosti.

TAS S prenosi da je Konašenkov rekao da je direktnim udarom bombe u potpunosti uništena fabrika za izradu eksplozivnih sredstava i municije severno od Homsa, u kojoj su automobili punjeni eksplozivom i potom se upotrebljavali za terorističke akte.

Sirijski pobunjenici: Vazdušni udari Rusije produžiće rat

Jedan istaknuti komandant sirijskih pobunjenika ocenio je danas da će vazdušni udari Rusije u Siriji, kao podrška predsedniku Bašaru al-Asadu, uticati na produžetak rata u toj državi i pozvao arapske zemlje da pobunjenike snabdeju protivazdušnim oružjem.

„Ovi vazdušni udari će, kao prvi korak, produžiti život ratu“, rekao je Bašar al-Zubi, koji komanduje jednom od najvećih pobunjeničkih grupa koja se bori na jugu Sirije u sklopu Slobodne sirijske armije (FSA).

„Kao drugi korak, oni će proširiti ekstremizam, pošto kada rat postane globalan protiv sirijskog naroda, on neće ustuknuti od svojih ciljeva, i stvoriće se plodno tle za privlačenje stranih boraca da se bore protiv Rusa“, rekao je Zubi, na čelu Armije Jarmuk, koja je deo FSA, preneo je Rojters.

Rusija objavila snimke bombardovanja Islamske države

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video snimak vazdušnih udara u Siriji na položaje Islamske države.

Objavljen je snimak preciznih meta vazdušnih udara na Islamsku državu, komandno mesto i operativni štab koji su se nalazili u planinskoj oblasti u Siriji, prenela je agencija Tas s.

Objavljeni su i snimci napravljeni u kokpitu ruskih borbenih aviona.

Ministarstvo odbrane je sinoć saopštilo da su ruski avioni imali oko 20 letova nad Sirijom i gađali osam ciljeva i da je na meti bila Islamska država.

U saopštenju se navodi da su ruski avioni uništili komandno mesto Islamske države i operativni centar u planinskoj oblasti.

Na meti udara nisu bila civilna infrastruktura i okolna područja, dodaje u saopštenju ruskog ministarstva.

Lavrov: Neosnovana strahovanja, gađali smo Islamsku državu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas optužbe da su se na meti ruskih vazdušnih napada u Siriji našli i drugi ciljevi, sem Islamske države i da su pogođeni civili.

„Glasine da ciljevi ovih vazdušnih napada nisu pozicije Islamske države su neosnovane“, rekao je Lavrov novinarima posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Njujorku.

Foto: Beta

Lavrov je dodao da nema podatke o civilnim žrtvama, prenela je agencija AFP.

„Rekao sam Džonu Keriju da su glasine o navodnim drugim ciljevima Ratnog vazduhoplovstva Rusije u Siriji neosnovane. Ciljevi su isključivo usmereni na borbu sa Islamskom državom“, rekao je Lavrov.

„Mi veoma pažljivo pratimo da udari budu precizni, kako bi njihovi ciljevi bili isključivo pozicije, objekti, oprema i naoružanje terorističkih odreda“, dodao je Lavrov, preneo je Sputnjik.

Sirijska opoziciona grupa tvrdi da je u ruskim vazdušnim napadima poginulo najmanje 36 civila, uključujući petoro dece.

„U ruskim napadima u pokrajini Homs, ubijeno je najmanje 36 nedužnih ljudi, koji su se borili protiv ekstremizma“, navodi lider opozicione Nacionalne koalicije, Haled Hoja.

Lavrov je naveo da su oni „izrazili sumnju, navodeći da postoje dokazi, za koje smo tražili da nam pokažu“.

Rusija je juče počela vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Ruski Komersant je, pozivajući se na vojne izvore, objavio da su angažovani bombarderi „Su-24M“, „Su-34“, borbeni avioni „Su-30“ i borbeni helikopteri „Mi-24“.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Lavrov: Sirijci treba da odrede sudbinu Asada

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva insistira na tome da sudbinu sirijskog predsednika Bašara al-Asada treba da odrede Sirijci.

„Naš stav je jasan – mi ne tražimo promenu režima, niti raspravljamo o sudbini legitimnog predsednika jedne suverene zemlje. Građani te zemlje treba da odrede sudbinu svog predsednika. O tome smo danas, takođe, razgovarali“, rekao je Lavrov posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Njujorku.

Lavrov je istakao da je najvažnije obezbediti da se sve političke snage – koje su na vlasti i opozicija – slože oko osnovnih životnih stvari.

„Posle toga moguće je da se razgovara o personalnim pitanjima u mnogo više relaksiranoj atmosferi“, naveo je Lavrov, prenela je agencija Tas s.

Rusija i SAD se slažu oko ciljeva rešenja sirijskog konflikta, ali se ne slažu po pitanju načina da se oni postignu, kazao je Lavrov.

„Svi želimo da Sirija bude demokratska, ujedinjena, sekularna država, koja će biti dom za sve etničke grupe čija će prava biti zagarantovana, ali među nama postoje neke razlike kad je reč o detaljima kako to postići“, izjavio je Lavrov.

Lavrov je, takođe, rekao da Keri nije prisustvovao sastanku šefova diplomatija Rusije i Sirije, održanog na marginama Generalne skupštine UN.

„Nije prisustvovao sastanku, otišao je u svoju sobu“, kazao je Lavrov.

Keri je, posle sastanka sa ruskim kolegom, nagovestio da će američka i ruska vojska možda već danas održati sastanak o tome kako da izbegnu slučajni konflikt tokom svojih odvojenih vazdušnih udara u Siriji.

„Složili smo se da je imperativ da što pre, a možda već danas, održimo razgovore između predstavnika naših vojski o izbegavanju konflikta“, rekao je Keri na zajedničkom obraćanju novinarima sa Lavrovim u sedištu UN u Njujorku, a prenela agencija AFP.

Keri je naveo da su, uprkos zabrinutosti zvaničnog Vašingtona u vezi podrške Rusije za sirijskog predsednika Bašara Asada i ruskog izbora ciljeva u njihovoj tek započetoj kampanji vazdušnih udara u Siriji, Lavrov i on unapredili ideje o ubrzanju političkog procesa u toj zemlji.

Rusija je juče prvi put izvršila vazdušne udare na ciljeve Islamske države u Siriji, ali zvanični Vašington i sirijska opozicija navode da su u tim napadima pogođeni položaji umerenih sirijskih pobunjenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.