Nastavljaju se protesti u Rumuniji

Masovni protesti nastavljeni su i večeras u Bukureštu i dvadesetak gradova u Rumuniji gde su se, treći dan zaredom, okupile desetine hiljada građana zahtevajući ukidanje uredbe kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije.

Na demonstracijama u Bukureštu, na Trgu Viktorija, koje je obezbeđivala žandarmerija, nije bilo nikakvih incidenata, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Učesnici protesta, u izjavama, ističu da iza njih ne stoji nijedna politička stranka.

Oni najavljuju da će nastaviti da se okupljaju i narednih dana i očekuju da će za vikend na demonstracijama biti još više ljudi na Trgu Viktorija.

Reč je uglavnom o mladim ljudima, a mnogi demonstranti su sa sobom poveli decu.

Učesnici protesta, sagovornici Tanjuga, kažu da od rumunske vlade očekuju da povuče spornu uredbu, ali ističu da ne traže prevremene izbore.

Oni napominju da je očigledno da je uredba sporna, jer je doneta noću, i nadaju se da će njihov protest nešto promeniti i da će se pokazati da građani imaju moć da nateraju vladu da promeni mišljenje.

Demonstranti su nosili rumunske zastave, transparente sa natpisima „Moć narodu“ i „Ne nasilju“. Jedan od učesnika protesta držao je krst na kome je pisalo „Pravda za Rumuniju“, a iza njega je bio mrtvački sanduk, kao simbolična poruka da se uredbom vlade „sahranjuje pravda“.

Na protestu se okupljenima niko nije obraćao, već je sve izgledalo kao istinsko građansko okupljanje.

Tokom dana, rumunski ombudsman Viktor Čorbea, koji je prvobitno podržao vladinu uredbu o korupciji, promenio je mišljenje i najavio da će pred Ustavnim sudom osporiti taj dekret koji je izazvao veliko nezadovoljstvo građana i masovne proteste u više gradova te zemlje.

Protiv uredbe se izjasnila i Unija mađarskih demokrata, koja formalno podržava vladu. Pored toga, borbi protiv korupcije podršku je dala i uticajna Rumunska pravoslavna crkva.

Uredba vlade, doneta pre tri dana, koja podrazumeva i nacrt zakona za pomilovanje osuđenih osoba, kritikovana je kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi, od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica EU.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike