U trendu

Nastavljeno suđenje aktivistima koji su spasavali migrante

ATINA – Suđenje za 24 humanitarnih radnika i volontera koji su učestvovali u operacijama spasavanja migranata nastavljeno je danas u mestu Mitileni na grčkom ostrvu Lezbos.

Među optuženima ima grčkih i stranih državljana, a svi su izjavili kako nisu radili ništa više od toga što su pomogli ljudima čiji su životi bili ugroženi, prenosi AP.

Među onima kojima se sudi je istaknuta sirijska radnica za ljudska prava Sara Mardini, koja nije bila prisutna na saslušanju, a koja je zajedno sa kolegom Šonom Bajnderom provela više od tri meseca u zatvoru na Lezbosu nakon hapšenja 2018. po optužbama za špijunažum falsifikovanje i protivzakonito korišćenje radio frekvencije.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović saopštila je ranije da targetiranje boraca za ljudska prava i pojedinaca uključenih u solidarne postupke „nespojivo sa međunarodnim obavezama država i ima zastrašujući efekat na rad na ljudskim pravima“.

„Pozivam grčke vlasti da stvore uslove da borci za ljudska prava i novinari mogu da rade bezbedno i slobodno, tako što će stvoriti povoljno okruženje za njihov rad i javno prepoznati njihovu ulogu u demokratskom društvu“, rekla je Mijatovićeva.

Grčki zvaničnici navode da imaju strogu, ali pravednu migracionu politiku, i negiraju, uprkos sve većem broju dokaza koji govore o suprotnom, da su sprovodili ilegalne deportacije ljudi koji stižu na teritoriju Grčke bez dozvole, a koji nastoje da podnesu zahtev za azil, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.