Nastavljeno uništavanje Palmire, porušena dva drevna groba

Džihadisti Islamske države (IS) nastavili su sa uništavanjem svetske baštine čovečanstva, porušivši dva drevna groba u antičkom gradu Palmira u centralnoj Siriji, saopštio je sirijski zvaničnik.

Direktor Odeljenja za antikvitete i muzeje u Damasku Mamun Abdulkarim potvrdio je za američku agenciju AP da je jedan od uništenih grobnica pripadao Muhamedu bin Aliju, potomku rođaka islamskog proroka Muhameda, Imam Alija.

Foto: Beta

Foto: Beta

Uništeni grob rođaka proroka Muhameda nalazio se severno od centra Palmire, dok je drugi uništeni grob pripadao poznatom naučniku Nizar Abu Baha Edinu koji je živeo u tom gradu pre 500 godina i nalazio se u blizini grada na čuvenom arheološkom lokalitetu.

Od kada su džihadisti IS preuzeli kontrolu nad Palmirom prošlog meseca, postoje strahovanja da će ekstremisti uništiti arheološki lokalitet kao što to uradi u Iraku i uništili asirski grad Hatru star 2.000 godina.

Palmira je oaza sa ruševinama antičkog grada i današnje naselje Tadmur nalaze se na 215 kilometara severoistočno od Damaska i 120 kilometara jugozapadno od Eufrata.

Taj drevni grad dugo je bio presudan za karavane koje su prelazili preko sirijske pustinje i još se spominje u Bibliji kao pustinjski grad koji je utvrdio kralj Judeje Salomon, sin Davidov.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar