U trendu

Nastavljeno uništavanje Palmire, porušena dva drevna groba

Džihadisti Islamske države (IS) nastavili su sa uništavanjem svetske baštine čovečanstva, porušivši dva drevna groba u antičkom gradu Palmira u centralnoj Siriji, saopštio je sirijski zvaničnik.

Direktor Odeljenja za antikvitete i muzeje u Damasku Mamun Abdulkarim potvrdio je za američku agenciju AP da je jedan od uništenih grobnica pripadao Muhamedu bin Aliju, potomku rođaka islamskog proroka Muhameda, Imam Alija.

Uništeni grob rođaka proroka Muhameda nalazio se severno od centra Palmire, dok je drugi uništeni grob pripadao poznatom naučniku Nizar Abu Baha Edinu koji je živeo u tom gradu pre 500 godina i nalazio se u blizini grada na čuvenom arheološkom lokalitetu.

Od kada su džihadisti IS preuzeli kontrolu nad Palmirom prošlog meseca, postoje strahovanja da će ekstremisti uništiti arheološki lokalitet kao što to uradi u Iraku i uništili asirski grad Hatru star 2.000 godina.

Palmira je oaza sa ruševinama antičkog grada i današnje naselje Tadmur nalaze se na 215 kilometara severoistočno od Damaska i 120 kilometara jugozapadno od Eufrata.

Taj drevni grad dugo je bio presudan za karavane koje su prelazili preko sirijske pustinje i još se spominje u Bibliji kao pustinjski grad koji je utvrdio kralj Judeje Salomon, sin Davidov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.