U trendu

NATO članice odbacuju kritike SAD o nedovoljnom davanju za odbranu

Zemlje članice NATO odbacile su američku kritiku da ne troše dovoljno na odbranu, dok američki predsednik Donald Tramp povećava pritisak na njih uoči samita Alijanse iduće nedelje. 
U poslednjim nedeljama pre NATO samita 11. i 12 jula u Briselu, Tramp je poslao pisma Norveškoj, drugim evropskim saveznicima i Kanadi u kojima traži da povećaju potrošnju za odbranu.

Tramp je u pismu norveškoj premijerki napisao da uprkos važnoj ulozi koju Norveška ima u Alijansi ta zemlja je jedina saveznica koja deli granicu s Rusijom a koja nema verodostojan plan da potroši dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu. Slična pisma je napisao i Belgiji i drugim zemljama. 

Zemlje NATO su se pose ruskog pripajanja Krima 2014. godine dogovorile da prekinu sa smanjenjem vojnog budžeta i da počnu više da troše na odbranu u nastojanju da ispune cilj da potrošnja dostigne dva odsto BDP-a u roku od deset godina.

Norveški ministar odbrane Frank Bake-Jensen je u imejlu agenciji AP napisao da Norveška ostaje pri svojoj odluci sa NATO samita 2014. i to sprovodi.

Norveška je potrošila „daleko više“ u novoj vojnoj opremi, dodao je ministar.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen rekla je danas da Nemačka ostaje pri postavljenom cilju od dva odsto BDP-a. Ministarka je dodala da je Nemačka na putu da to ostvari i da je „spremna da preuzme znatnu odgovornost u okviru Alijanse“.

Kada joj je predočeno da nemačka objašnjenja zašto još ne troši dva odsto BDP-a na odbranu možda neće impresionirati Trampa ona je odgovorila „Mi ne želimo nikog da impresioniramo“.

Predstojeći NATO samit prvi je veći sastanak saveznika od burnog sastanka Grupe sedam u Kanadi prošlog meseca kada su izbile velike nesuglasice. NATO zvaničnici strahuju da transatlantske podele oko trgovinskih taksi. Zabrinjava ih i američko povlačenje iz Pariskog klimatskog i iranskog nuklearnog sporazuma, koje, kako se ocenjuje, može da podrije jedinstvo alijanse.

Belgijski premijer Šarl Mišel umanjio je značaj Trampovog pisma i rekao da je to tipično za stvari koje se šalju uoči sastanaka kao što je NATO samit.

„Mi učestvujemo u mnogim vojnim operacijama s našim NATO saveznicima i vlada je odlučila da prekine sistematsko smanjenje potrošnje na odbranu“, rekao je belgijski premijer.

Predstavnik za štampu kanadskog ministra odbrane rekao je da je kanadska vlada posvećena povećanju finansiranja za više od 70 odsto u narednih deset godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.