U trendu

„NATO da zadrži Tursku kao članicu uprkos tenzijama“

NATO mora da zadrži Tursku kao svoju članicu uprkos rastućim tenzijama zbog kampanje koju Ankara vodi uoči referenduma o proširenju ovlašćenja turskog predsednika, izjavila je danas nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

Ona je ukazala na strateški značaj Turske, ali i na mogućnost da raskid veza sa Ankarom ulije demokratskoj turskoj opoziciji osećaj da je Zapad ostavlja na cedilu, prenosi AFP.

„Turska nam to ne olakšava unutar NATO-a. Ali, niko ne bi trebalo da misli da će nas Turska izvan NATO-a bolje slušati ili da će biti lakše izaći na kraj sa njom takvom nego sa Turskom kao članicom Alijanse“, rekla je nemačka ministarka francuskoj agenciji.

Ursula fon der Lejen kaže da NATO pruža Zapadu platformu za „rasprave – ponekad žučne – o ubeđenjima vezanim za demokratiju i otvoreno društvo“.

Ona je upozorila da bi, u slučaju da se dozvoli da trenutne tenzije sa Ankarom dovedu do trajnog raskida, to imalo negativan uticaj na tursko društvo.

„Ne smemo napustiti mnogobrojne Turske koji ne žele proširenje predsedničkih ovlašćenja na predstojećem referendumu“, istakla je.

Ona je, takođe, odbacila poziv Florijana Hana, političara bavarske saveznice partije kancelarke Angele Merkel CSU, da Berlin povuče svoje trupe koje su stacionirane u turskoj vazduhoplovnoj bazu Indžirlik.

Nemačka ministarka je istakla da nemački vojnici nisu u Indžirliku da bi štitili Tursku, već da su tamo kao deo međunarodne koalicije protiv Islamske države.

„To bi nas oslabilo i ne bi bila pametna odluka“, zaključila je Ursula fon der Lejen.

Ankara je u sporu sa nekoliko evropskih zemalja koje su sprečile turske ministre da drže mitinge na njihovim teritorijima uoči aprilskog referenduma o proširenju ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.