U trendu

NATO i EU pozvali Moskvu na dijalog i upozorili na sankcije

BRISEL – Posle video sastanka sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom i saveznicima, generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg poručio je da je „rizik od sukoba u Evropi realan“, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen da će eventualne sankcije Rusiji pogoditi energetski i finansijski sektor.

„Učesnici sastanka su jasno stavili do znanja da će svaka nova ruska agresija na Ukrajinu imati visoku cenu i ponovili su spremnost da nastave dijalog sa Rusijom“, navodi se u saopštenju NATO-a, prenosi CNN.

Stoltenberg je pozvao Rusiju i ostale članice Saveta NATO-Rusija na dalje razgovore o evropskoj bezbednosti.

U saopštenju Evropske komisije ističe se podrška Ukrajini i definitivno usvajanje paketa hitne finansijske pomoći od 1,2 milijarde evra.

Bajden je juče organizovao sastanak na temu rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine, sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom, liderima NATO i EU.

Ovi razgovori su održani u trenutku kada više ambasada, uključujući ambasade Japana, Norveške, Južne Koreje, Letonije i Velike Britanije, savetuju svojim građanima da napuste Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.