NATO i Mogerini osudili testiranje bombe u Severnoj Koreji

Foto: Beta

Proba hidrogenske bombe u Severnoj Koreji, ako se zaista dogodila, „ugrožava regionalnu i medjunarodnu bezbednost“, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Osudjujem razvoj nuklearnog oružja Severne Koreje, njen program balističkih raketa, kao i njenu zapaljivu i preteću retoriku“, navodi se u saopštenju Stoltenberga.

Visoka zvaničnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da bi nuklearna proba u Severnoj Koreji, ako bude potvrdjena, predstavljala „ozbiljno kršenje medjunarodnih obaveza“ te zemlje da „ne proizvodi i ne testira nuklearno oružje“.

U saopštenju Mogerinijeve se dodaje da su te obaveze utvrdjene rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Takvi postupci Pjongjanga, prema njenim rečima, predstavljaju „pretnju miru i bezbednosti celog regiona severoistočne Azije“.

Evropska zvaničnica je pozvala Pjongjang da se ponovo uključi u dijalog s medjunarodnom zajednicom, konkretno u pregovore šest nacija o programu za nuklearno naoružanje Severne Koreje, i da prekine „nezakonito i opasno ponašanje“.

Mogerinijeva je rekla da će se konsultovati s ministrima spoljnih poslova Južne Koreje i Japana.

Direktor Medjunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio je da Severna Koreja testiranjem hidrogenske bombe prekršila rezolucije Saveta bezbednosti UN i pozvao Pjongjang da u potpunosti primeni sve rezolucije UN i IAEA.

Amano je rekao da je IAEA spremna da doprinese mirnom rešenju nuklearnog pitanja nastavkom provere nuklearnih aktivnosti u Severnoj Koreji, kada bude postignut politički sporazum uključenih strana.

Severna Koreja je danas saopštila da je izvela prvu probu hidrogenske bombe, ali ta vest još nije potvrdjena.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar