NATO jača odbranu, ali želi zadrži kontakte s Rusijom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da ta zapadna vojna alijansa zbog Rusije jača svoju odbranu od Baltika do Crnog mora, ali da sve moguće kontakte s Moskvom ostavlja otvorenim da bi se izbegla bilo kakva neželjena eskalacija tenzija.

Stoltenberg je potvrdio ranije navode da će ministri odbrane NATO-a odobriti plan o slanju svoja četiri bataljona u Estoniju, Litvaniju, Letoniju i Poljsku, dodajući da se očekuje odluka i o formiranju nove multinacinalne jedinice kopnenih snaga u Rumuniji.

“Odbrana naše teritorije i zaštita našeg naroda je primarna odgovornost NATO-a”, rekao je Stoltenberg na početku  sastanka ministara.

Zvaničnici NATO-a su najavili podršku predlogu Rumunije za zajedničku obuku koja bi se odnosila na specifične operativne zahteve u regionu jugoistočne Evrope.

Kako je su naveli zvaničnici zapadne vojne alijanse, takodje se razmatraju dodatni predlozi za pojačanje vazhuhoplovne i pomorske odbrane u Crnom moru, u kojem veliku ulogu ima ruska pomorska flota sa bazom u Sevastopolju na Krimu.

Stoltenberg je novinarima uoči sastanka rekao da NATO reaguje na ono što smatra potencijalnom pretnjom iz Moskve, ali da “u isto vreme prenosi snažnu poruku da ne želi sukob s Rusijom”.

“Mi ne želimo novi Hladni rat”, dodao je Stoltenberg.

On je rekao da je važno da NATO “zadrži otvorene kanale za politički dijalog, ali i vojne kontakte”

Ministri spoljnih poslova NATO-a izrazili su u maju podršku za sazivanje novog sastanka Saveta NATO-Rusija, ali Kremlj za sada nije dao zvaničan odgovor.

(Beta)

Ostavite komentar