U trendu

NATO ostaje u Avganistanu ali nema šanse da obnovi borbene misije

NATO će nastaviti svoju misiju obuke i pomoći oružanim snagama i policiji u Avganistanu, finansiraće lokalne snage bezbednosti do 2020. godine, ali bez obzira na pojavu Islamske države u enklavama na istoku te zemlje neće misiju pretvoriti u borbenu, saopštio je danas, drugog dana samita NATO-a u Varšavi, generalni sekretar zapadnog vojnog saveza Jens Stoltenberg.

Šefovi država i vlada članica NATO.a potpisali su danas na sastanku s predsednikom i premijerom Avganistana zajedničku deklaraciju u kojoj su se obavezali na nastavak misije Odlučna podrška, s tim da će na kraju 2017. godine ponovo razmotriti situaciju.

Takodje su obećali Avganistanu da će finansirati razvoj oružanih snaga do 2020. godine kako bi potpuno preuzele kontrolu i odgovornost za teritoriju svoje zemlje i uspešno se nosile s teroristima.

„Naša poruka je jasna. Avganistan neće ostati sam“, kazao je novinarima na samitu nakon sastanka generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je, medjutim, odbacio mogućnost da bi NATO ponovo mogao sa pritekne u pomoć borbenom misijom.

„Mi obučavamo i savetujemo lokalne snage. Iz borbene misije smo se povukli 2014. jer smo za sve te godine izgradili lokalne snage sposobne da preuzmu odgovornost za svoju zemlju. SAD su uz to dodali i antiterorističku borbenu misiju, ali to je stvar SAD. Stanje u Avganistanu nije lako, teško je, vidimo terorističke napade i ne očekujemo da će se srediti ubrzo. Zato smo nastavili našu podršku i finansiranje“, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar obećao je da visoko medju prioritetima ostaje nastojanje da se izbegnu civilne žrtve i medju medicinskim osobljem i humanitarnim radnicima u Avganistanu i tragične greške kakav je bio napad na bolnicu Lekara bez granica.

„Vlasti Avganistana su se obavezale da će sprovoditi reforme, raditi na poštovanju ljudskih prava, uključujući tu i prava žena, i da će se boriti protiv korupcije. Mi ćemo podržavati Avganistan, ali očekujemo zauzvrat borbu protiv korupcije i reforme. Tu postoji tesna veza izmedju naše podrške i njihovih pojačanih napora“, rekao je Stoltenberg.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar