U trendu

NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu

BRISEL – NATO podržava Kosovske bezbednosne snage u njihovom sadašnjem mandatu, a ako bi se taj mandat promenio, Severnoatlantski savet moraće da preispita nivo angažovanja NATO-a na Kosovu, izjavio je neimenovani zvaničnik NATO za Rojters.

On je u odgovoru putem mejla britanskoj agenciji povodom odluke kosovske skupštine o transformaciji KBS u vojsku naveo da je na kosovskim vlastima da odluče o bilo kakvoj promeni strukture, mandata i misije KBS.

„NATO podržava Kosovske bezbednosne snage u njihovom aktuelnom mandatu. Ako bi taj mandat bio promenjen, Severnoatlantski savet će morati da preispita nivo angažmana NATO na Kosovu. Mi ne možemo da predvidimo odluke Severnoatlantskog saveta“, naveo je zvaničnik NATO-a.

Kosovska skupština je ranije juče u prvom čitanju usvojila sva tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske bezbednosne snage, odnosno vojsku.

Donošenjem ovih zakona, parlament je praktično usvojio zakone o osnivanju vojske mimo kosovskog ustava.

Zakoni su usvojeni pošto su poslanici Srpske liste saopštili da se protive njihovom usvajanju, a nakon toga su i napustili salu, što su potom učinili i poslanici drugih manjinskih zajednica.

U neverovatno kratkom roku kosovska skupština je izglasala sva tri predložena zakona o transformaciji KBS u vojsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar