NATO: Povratak na staro neće biti moguć dok Rusija ne promeni ponašanje

NATO i dalje želi da održi dijalog sa Rusijom kako bi se jasno izneli svi stavovi, smanjili rizici, ali i poboljšala transparentnost, izjavila je zvanična predstavnica Alijanse Oana Lungesku.

Stav Severnoatlantske alijanse se nije po tom pitanju promenio, istakla je Lungeskuova.

„NATO ima dvostruki pristup kada je reč o Rusiji — odlučno obuzdavanje i odbrana, ali i konstruktivni dijalog“, navela je ona i ocenila da je od marta 2014. godine Alijansa praktično obustavila kompletnu saradnju sa Rusijom, osim kanala za politički i vojni dijalog.

„Tako će i ostati. Kako je potvrđeno na samitu u Briselu, povratak na staro neće biti moguć sve dok Rusija ne promeni svoje ponašanje u smislu poštovanja međunarodnog prava i obaveza“, dodala je predstavnica Alijanse.

Oana Lungesku je takođe rekla i da Alijansa nastavlja da vodi dijalog sa Rusijom na nekoliko nivoa, pre svega u okviru Saveta Rusija-NATO, zatim putem susreta visokih zvaničnika, kao što je to bio slučaj kada su se sastali generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i organizacijom sastanaka nešto nižeg nivoa.

Podsetimo, prethodno je zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško izjavio da su Rusija i NATO u potpunosti prekinuli i civilnu i vojnu saradnju

(Sputnjik)

1 komentar
  1. laik

    „Tako će i ostati. Kako je potvrđeno na samitu u Briselu, povratak na staro neće biti moguć sve dok Rusija ne promeni svoje ponašanje u smislu poštovanja međunarodnog prava i obaveza“ Ovi su stvarno za psihijatriju, i to ne za pregled, već za ustanovu zatvorenog tipa. O kom međunarodnom pravu i obavezama pričaju predstavnici ovog zločinačkog udruženja koje upotrebljava kasetne bombe, osiromašeni uranijum i šta sve ne na tlu Evrope? Bombarduju, ubijaju, vojno intervenišu po celom svetu, nema tog prava i konvencije koju NATO neće prekršiti zarad ostvarivanja ekonomskih ciljeva svojih „vlasnika“. A zna se čija su oni „udarna pesnica“. Totalno ludilo.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike