U trendu

NATO proteruje sedam ruskih diplomata

NATO povlači akreditive sedam diplomata u misiji Rusije pri NATO, a biće odbijeni tekući zahtevi još troje za akreditive, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavljujući tu odluku povezanu s trovanjem bivšeg dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji.

Severnoatlantski savet je po toj odluci smanjio veličinu ruske misije pri NATO za trećinu, na dvadeset zvaničnika, navodi se u izjavi NATO.

„Ovim se šalje jasna poruka Rusiji da postoje cena i posledice njenog neprihvatljivog i opasnog ponašanja“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ukazao da je trovanje bivšeg dvostrukog agenta u Solsberiju predstavljalo prvu upotrebu nekog nervnog otrova na teritoriji NATO, i da su 14. marta saveznici NATO izrazili jasnu zabrinutost i osudili to „nesmotreno kršenje medjunarodnih normi“, navodi se u saopštenju Alijanse.

Kako je rekao Stoltenberg, odluka NATO o proterivanju ruskih diplomata deo je „širokog, snažnog i koordiniranog medjunarodnog odgovora“ posle upotrebe nervnog otrova u Solsberiju.

Te mere su „proporcionalne“ i u skladu s pravnim obavezama Alijanse, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ta odluka „ne menja politiku NATO prema Rusiji“.

„NATO ostaje posvećen dvostrukom pristupu jakoj odbrani i otvorenosti dijalogu, uključujući rad na pripremama sledećeg sastanka Saveta NATO-Rusija“, navodi se u saopštenju.

Više od dvadeset zemalja, uključujući SAD i mnoge iz EU, najavilo je proterivanje ukupno više od 130 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg špijuna u Engleskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.