NATO rizikuje nuklerani rat sa Rusijom

NATO rizikuje nuklearni rat sa Rusijom u roku od godinu dana, ukoliko ne poveća svoje odbrambene sposobnosti u baltičkim državama, tvrdi jedan od najstarijih penzionisanih generala Alijanse za list Independent.

General Ričart Širef je napisao knjigu sa fiktivnom tematikom, pod naslovom – “2017: Rat sa Rusijom”, ali je rekao za Radijo BiBiCi da su događaji opisani u knjizi “apsolutno mogući”.

General Širef, koji je bio zamenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a u Evropi izmedu 2011. i 2014. godine, rekao je da je postajala velika mogućnost da Estonija, Litvanija i Letonija (članice NATO-a) budu napadnute i da Zapad treba da deluju odmah kako bi izbegao “potencijalnu katastrofu”.

“O predsedniku (Vladimiru) Putinu moramo da razmišljamo na osnovu onoga šta radi, ne šta govori. On je napao Gruziju, napao je Krim, napao je Ukrajinu… On napada i prolazi sa tim”, rekao je genral Širef.

NATO je već pojačao odbranu u baltičkim zemljama, ali Širef tvrdi da NATO “mora da podigne stepen bezbednosti na nivo koji će agresora naterati da dva puta razmisli pre nego što odluči da li je napard vredan rizika”.

U predgovoru svoje knjige, general Širef je kritičan prema nedavnom slabljenju odbrane Velike Britanije.

“Zemlja koja je nekada hodala lagano i nosila veliki štap, sada ima glasne lidere ali, zahvaljujući smanjenju odbrambenih kapaciteta, nosi veoma mali i impotentan štap”, napisao je genarl Širef u predgovoru.

(Tanjug)

2 komentara

  • Djovani

    Sad smo svi mnogo pametniji kad nam neka matora hladnoratovska rusofobska budaletina ispira mozak. Mogao je to da bude i General War iz Alan Forda. Ima jedna lepa slika na netu koja pokazuje mapu Rusije i natovskih baza; u opisu stoji: “Rusi žele rat. Pogledajte kako su blizu postavili svoju zemlju našim vojnim bazama!”. Kad Rusi budu imali baze u Meksiku, Kanadi, ili bar na Kubi, javite nam se ponovo. Uzgred, kakva sreća da natovci NISU napali Jugoslaviju, Irak, Libiju, Avganistan, Siriju i da aktivno ne podrivaju vlade Venecuele, Brazila, Argentine, itd. itd. Izgleda samo Rusi su napadači kad nemaju kud nego da zaštite svoj narod od gruzijskog, ukrajinskog i tome sličnog pogroma.

  • Kubura

    Rusi nisu došli ka Natovskim državama, već oni ka Rusiji. Rusija mora delovati tako da ako bude trebalo upotrebiti nuklearno oružje. Amerika gura Evropu u propast. Mislim ovo nadmudrivanje i prepadanje Rusije može skupo da košta neke države, a baš Ameriku briga za njih. Prstom ne bi mrdnula, samo testira i želi da izigrava najaču silu (pokušava) jer im se Rusija direkno suprostavila. Mnogi i ne znaju zašto je Putin ušao u KRIM i osvojio ga bez opaljenog metka. Pa Ameri su zapalivši Ukrajinu postavili profašističke ljude na čelu Ukrajine nadajući se da će im tada dozvoliti bazu na KRimu. Ali pametan Putin prozreo nameru Amera, pa ne mogu ništa. Samo retorički tandaraju i dovlače starudiju od oružja Litvancima, Estoncima, Poljacima itd!

Ostavite komentar

Oznake