U trendu

Naučnik koji je izbegao iz Sirije gost Mišel Obame

Naučnik iz Sirije koji boluje od raka i želi novi početak za svoju porodicu u SAD, biće predstavnik sirijskih izbeglica kao gost prve dame Mišel Obame u utorak, povodom godišnjeg govora američkog predsednika o stanju nacije.

Bela kuća je saopštila danas da će Hamo biti medju dvadesetak gostiju koji će sedeti u blizini supruge američkog predsednika. Medju ostalim gostima biće nekoliko veterana i vojnika, kao i jedan od trojice Amerikanaca koji je sprečio teroristički napad u vozu za Pariz.

Sirijac Refai Hamo je sa sinom i tri ćerke stigao je u decembru u Detroit. On je prethodno iz Sirije prešao u Tursku bežeći od raketnog napada u kojem su poginule njegova supruga i jedna ćerka.

Hamova fotografija objavljena je na popularnom blogu „Ljudi Njujorka“ (Humans of New York), uz nadimak „Naučnik“, a Obama je prošlog meseca pročitao priču o njemu.

Predsednik SAD Barak Obama obećao je da će prihvatiti dodatnih 10.000 sirijskih izbeglica, medjutim pojedini republikanski poslanici i kandidati za predsedničku nominaciju kritikovali su njegovu odluku.

Govoreći o nedavnom hapšenju dvojice iračkih izbeglica zbog optužbi da su pokušali da pomognu ekstremistima Islamske države, kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske partije Ted Kruz je rekao da su oni stigli u SAD pošto su „prošli isti proces provere za koji Obama traži poverenje kada su u pitanju sirijske izbeglice“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.