U trendu

Nauseda: Litvanija spremna na ruske kontra-mere

VILNJUS – Litvanija će biti spremna ukoliko je Rusija isključi iz regionalne elektro-energetske mreže, kao kontrameru zbog zabrane tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad, ali se ne očekuje vojna konfrontacija, izjavio je danas za Rojters predsednik te zemlje Gitanas Nauseda.

„Spremni smo za neprijateljske akcije Rusije (kao odgovor), kao što je isključenje iz sistema BRELL (elektricne mreže) ili druge“, poručio je Nauseda u intervjuu.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su „apsolutno neprihvatljive“ sankcije Evropske unije koje su navele Litvaniju da uvede zabranu tranzita robe iz kontinentalne Rusije u rusku enklavu Kalinjingrad i naveo da se razmatraju kontra-mere.

„Vlasti Ruske Federacije uverene su da je ograničenje tranzita ka Kalinjingradu preko teritorije Litvanije u suprotnosti sa temeljnim dokumentima“, poručio je Peskov, prenosi TAS S.

Kako je dodao, o konkretnim opcijama za odgovor na ograničenje tranzita ka Kalinjingradu se još razgovara i razmatraju se različite mere.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad, a vest o zabrani objavio je na video snimku guverner regiona Anton Alikanov.

Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija, a Alikanov je saopštio da će zabrana obuhvatiti oko 50 odsto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.