U trendu

Navala Indijaca na banke da zamene ukinute novčanice

Indijci su nagrnuli danas na banke širom zemlje da zamene  novčanice u apoenima od 500 i 1.000 rupija, koje su i najveće denominacije u Indiji, a povučene su u okviru vladinih mera za borbu protiv korupcije.

Indijci mogu da zamene u bankama do 30. decembra svoje stare novčanice, koje su iznenadnim potezom vlade prestale da važe u utorak u ponoć.

Banke su bile zatvorene juče da bi mogle da pripreme nove novčanice za zamenu. 

Iznenadni potez vlade deo je akcije suzbijanja korupcije i ilegalnog držanja novca.

Stotine milona Indijaca ostalo je bez dovoljno novca za dnevne kupovine u privredom ambijentu  gde se 90 odsto transakcija obavlja u kešu.

Ljudi javljaju da se dugi redovi formiraju u bankama u Nju Delhiju i drugde u zemlji i da mnoge banke ostaju bez novca i ostavljaju klijentima kao jedinu mogućnost ulaganje novca na svoje račune.

Namera vlade je da izbaci novac koji je možda stečen korupcijom ili se krije od poreskih vlasti.

Policija je saopštila danas da se jedna žena na jugu zemlje izvršila samoubistvo, misleći da je upropašćena posle nagle odluke vlade da povuče sve novčanice od 500 i 1.000 rupija (6,5 i 13 evra). Kandukuri Vinoda (55) čuvala je veliku količinu novca kod kuće u apoenima od 500 i 1.000 rupija od kada je prodala parcelu zemlje, prošlog meseca. Vinoda iz države Telangana, dobila je 5,5 miliona rupija (75.000 evra) za tu prodaju, deo je potrošila za lečenje muža, a deo je čuvala da kupi novo zemljište.

Mnogi Indijci u ruralnim krajevima čuvaju novac kod sebe zato što nema banaka, ali i da bi izbegli da plate porez.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.