U trendu

Navaljni ne može da se kandiduje za predsednika Rusije

Ustavni sud Rusije odbio je da razmotri žalbu opozicionara Alekseja Navaljnog, kome je zbog pravosnažne presude zabranjeno da se kandiduje na predsedničkim izborima, prenela je agencija RIA novosti.

„Odbija se razmatranje žalbe gradjanina Alekseja Navaljnog, budući da ne zadovoljava uslove Zakona o Ustavnom sudu Ruske Federacije prema kojima je žalba Ustavnom sudu dozvoljena“, naveo je u odluci predsednik suda Valerij Zorkin.

Odluka je konačna i ne postoji pravo žalbe.

U obrazloženju odluke, Zorkin je naveo da je pitanje već bilo razmatrano na sudu.

„Ograničenje pasivnog biračkog prava, iako nije propisano kao kazna, može biti primenjeno kao mehanizam opštih pravnih posledica osude iako nije navedeno u presudi, kao diskvalifikujuća ustavno-pravna prepreka takvim licima da obavljaju javne funkcije posle isteka kazne“, piše u odluci suda.

Sud je izneo stav da „demokratiji trebaju i efikasni mehanizmi zaštite od zloupotrebe i kriminalizacije javne vlasti, legitimnost koja u velikom delu leži u poverenju društva“.

Po mišljenju Zorkina, zakonodavac je, uvodeći zabranu učestvovanja na izborima osudjenima za krivična dela, vodio računa o tome da gradjani ne sumnjaju u „moralne kvalitete, legitimnost i nepristrasnost delovanja ljudi koji obavljaju javne dužnosti“.

„Mogućnost izbora na tu (predsedničku) funkciju lica pravosnažno osudjenog na zatvor zbog izvršenja teškog ili veoma teškog zločina, sama po sebi predstavlja velike rizike za demokratiju“, naveo je sudija.

Prema zakonu, gradjanin Rusije može postati šef države tek 10 godina od dana izdržavanja ili ukidanja presude.

Oblasni sud u Kirovu je ranije Navaljnom potvrdio uslovnu kaznu od pet godina za proneveru više od 16 miliona rubalja kompanije Kirovljes.

Navaljni (41) tvrdi da je presuda politički motivisana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar