najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

NBC: U somalijskom avionu verovatno bila bomba

Eksplozija koja je prinudila somalijski putnički avion da prinudno sleti pre dva dana verovatno je izazvana bombom, objavila je američka TV mreža En-Bi-Si (NBC).

„Izgleda da je to bio napad bombom“, izjavio je danas jedan visoko rangirani diplomata blizak istrazi, preneo je NBC.

Ta stanica prenosi i raniju izjavu direktora avio kompanije Daalo Erlajnz, čiji je avion pretrpeo incident, Mohameda Ibrahima Jasina da je bio u kontaktu sa istražiteljima i da je čuo njihove reči da postoje ostaci eksploziva, ali da ne mogu da budu potpuno sigurni da je reč o bombi.

Biće potrebno još nekoliko dana dok inicijalni nalazi budu objavljeni, rekao je AP-u Jasin.

NBC navodi i da do sada nijedna teroristička grupa nije preuzela odgovornost za eksploziju, ali podseća da Somalija već duže vodi borbu protiv terorističke grupe Al Šabab, koja je filijala Al Kaide.

Somalijske vlasti identifikovale su jednog putnika koji je ispao iz aviona i poginuo kada je eksplozija napravila otvor na kabini, dok je letelica bila na poletanju sa aerodroma u Mogadišu.

Jedan visoki obaveštajni izvor iz somalijske vlade rekao je NBC-u da se veruje da žrtva, pedesetpetogodišnji Abdisalam Borleh, nije bio bombaš.

Njegovo telo pronadjeno je u gradu Jovhar, oko 90 kilometara udaljenog od aerodroma u prestonici Mogadišu, odakle je poleteo Erbas 321 sa 74 putnika.

Avion je bio u penjanju, na visini izmedju četiri i pet kilometara, kada je eksplozija potresla avion, a pretpostavlja se da bi razlika u pritisku bila daleko razarajuća da je letelica bila na većoj visini.

Američka TV-mreža navodi i da je kapetan Vladimir Vodopivec, uspeo da okrene avion i bezbedno se vrati na polazni aerodrom.

Kapetan Vodopivec je Beogradjanin, iskusan pilot nekada u JAT-u i Montenegroerlajnzu, a poslednjih godina radi u Africi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike