U trendu

Ne menjati politiku prema izbeglicama

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Antaliji da ne treba menjati politiku EU prema izbeglicama posle napada u Parizu i apelovao na svetske lidere da ne počnu da tretiraju tražioce azila kao teroriste.

Junker je rekao da izbeglice upravo beže od „onih koji su organizovali te napade i onih koji su ih sproveli“.

On je rekao novinarima u Antaliji, gde se održava samit G20, da „nema potrebe da se revidira čitava politika EU prema izbeglicama“.

Junker je pozvao Poljsku, koja je je u subotu objavila da neće prihvatiti izbeglice bez bezbednosne garancije, da „bude ozbiljna“ o ovom pitanju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da postoje naznake da se, usled napada na umerene opozicione snage u Siriji, stvara novi talas izbeglica.

Tusk je rekao novinarima u Antaliji da će takvi napadi „samo dovesti do novog talasa izbeglica“, dodajući da postoje „određeni signali koji ukazuju“ na to.

SAD i njihovi saveznici smatraju da ruski avioni u Siriji, umesto terorističke organizacije Islamska država, uglavnom gađaju umerenu opoziciju predsednika Bašara el Asada. Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je te navode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.