U trendu

Ne može im niko ništa: Berkli u Kaliforniji postao utočište uživalaca marihuane

Grad Berkli u Kaliforniji proglasio se gradom utočištem za korisnike marihuane, braneći gradskim vlastima da pomažu saveznim zvaničnicima u primeni zakona o marihuani.

Kako prenosi AP, gradski savet je jednoglasno doneo odluku u utorak na osnovu rezolucije koju su predložili gradonačelnik Džesi Aregin i članovi gradskog saveta Ben Bartlet i Šeril Davila.

Aregin je istakao da je ta deklaracija direktan odgovor na odluku američkog državnog tužioca Džefa Sešnsa da preokrene politiku nemešanja u pravne operacije saveznih zemalja u vezi sa marihuanom, koju je vodila administracija bivšeg predsednika Baraka Obame.

Aregin je takođe rekao da bi Berkli mogao da postane prvi grad u toj saveznoj državi koji će usvojiti takvu meru.

Ta mera, kako se navodi, ne sprečava zvaničnike grada da pomažu federalnim istražnim organima u istraživanju drugih zločina povezanih sa drogom.

Ovaj grad je poznat i po Univerzitetu Kalifornije u Berkliju (takođe poznatog i pod nazivom Kal i Berkli).

Najstariji je među deset najvećih kampusa povezanih u Univerzitet Kalifornije. Berkli nudi oko 300 osnovnih i postdiplomskih programa u širokom spektru disciplina.

U novembru 2016, državljani Kalifornije su glasali za legalizaciju marihuane u svrhu rekreativnog korišćenja i za ukidanje zločina koji povezanih sa marihuanom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.