U trendu

Ne smiruje se situacija u Turskoj

Dva dana od neuspelog pokušaja vojnog udara u Turskoj situacija u toj zemji se ne smiruje, sudeći prema najnovijim informacija prema kojima je predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio borbenim avionima da patroliraju nebom.

S druge strane, srpski konzul u Istanbulu Zoran Marković izjavio je jutros za TV Pink da bi se moglo reći da se stanje u Tursko manje-više redovno.

Uočljive su, kazao je, jutarnje gužve u saobraćaju, ljudi idu na posao…

„Juče je bilo puškaranja između vojske i policije na aerodromu Sabiha Gokčen, to su posledice hapšenja koja su u toku onih koji su bili uključeni u dešavanja. Situacija se normalizuje sve u svemu“, rekao je Marković.

Inače, u Turskoj je do sada uhapšeno 6.000 ljudi, a smenjeno 8.000 policajaca, među kojima su nekadašnji bliski saradnici predsednika Turske.

Erodgan je najavio  mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

U sukobima u noći s petka na subotu je poginulo najmanje 290 ljudi, a ranjeno više od 1.400.

Vlada optužuje muslimanskog sveštenika u egzilu Fetulaha Gulena da stoji iz puča i od SAD traži njegovo izručenje. Gulen to, međutim, negira i izrazava spremnost da bude izručen, ako se utvrdi da za njegovu umešanost postoji i najmanja sumnja.

Nekadašnji premijer Francuske Alen Žipe smatra da Turskoj nije mesto u Evropskoj uniji, te da bi njeno članstvo bio veliki rizik, kao i da bi trebalo prekinuti pregovore o članstvu balkanskih zemalja u Uniji.

Žipe, koji je kandidat na predizborima desnice za predsedničke izbore u Francuskoj 2017. za nemački Di velt kaže da postupak proširenja EU treba prekinuti.

Turske snage bezbednosti sprovele su danas racije u vojsci nastavljujući veliku čistku posle neuspelog puča što izaziva sve veću zabrinutost međunarodne zajednice.

Oko 6.000 vojnika već se nalazi u pritvoru, dok je izdato oko 3.000 naloga za hapšenje zvaničnika pravosuđa – sudija i tužilaca.

Pripadnici jedinice antiterorističke policija rano jutros su pretresle prestižnu Akademiju vojnog vazduhoplovstva u Ankari u potrazi za pobunjenicima, javila je turska državna agencija Anadolija. Od viših oficira, turske vlasti su do sada uhapsile 103 generala i admirala.

Osam turskih vojnih oficira, koji su helikopterom prebegli u Grčku tokom pokušaja puča u Turskoj, pojaviće se, kako je najavljeno, danas u sudu u severnom grčkom gradu Aleksandropolisu, dan nakon što ih je grčki tužilac optužio da su nezakonito ušli u zemlju.

Turska zahteva da ih Grčka deportuje. Turski vojni oficiri stigli su u Grčku u subotu vojnim helikopterom, nakon što su vlastima na aerodromu u Aleksandropolisu uputili signal za pomoć.

Neuspeli pokušaj puča neće imati trajnih posledica po tursku ekonomiju, uprkos kratkoročnom negativnom uticaju na privredni rast, izjavio je danas turski vicepremijer Mehmet Šimšek.

Makroekonomski temelji Turske su, kako je naveo, solidni i vlada će se ponovo brzo preorijentisati na implementaciju strukturnih reformi, prenosi agencija Rojters.

Vodeća turska opoziciona Republikanska narodna partija saopštila je danas da odgovor na propali pokušaj puča mora da bude izvedena u okvirima vladavine zakona i da zaverenicima i njihovim pomagačima mora da se sudi u sudovima, prenosi Rojters.

Agencija navodi da u saopštenju takođe stoji da turska vojska ne sme da bude prikazana kao neprijatelj.

„Vikiliks“ je saopštio danas da planira objavu dokumenata o strukturama političke moći u Turskoj nakon propalog pokušaja puča u toj zemlji proteklog vikenda.

„Spremite se za borbu kada objavimo više od 100.000 dokumenata o strukturama političke moći Turske“, napisano je Tviter nalogu Vikiliksa, preneo je Rojters. Više pročitajte u odvojenoj vesti.

Turska prokurdska Narodna demokratska partija objavila je danas da neće podržati bilo kakav predlog parlamentu o vraćanju smrtne kazne u Turskoj nakon propalog pokušaja puča u toj zemlji, izjavio je portparol te stranke Ajhan Bilgen.

„Ne, nećemo to podržati“, rekao je Bilgen Rojtersu i dodao da u bilo kom slučaju novi zakoni neće moći da se primenjuju retroaktivno, kao i da će na političarima biti odgovornost da ovo saopšte narodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.