U trendu

Ne zna se da li će Tramp blokirati svedočenje Komija

Zvaničnici Bele kuće saopštili su da još ne znaju da li će američki predsednik Donald Tramp pokušati da spreči bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa Džejmsa Komija da svedoči pred Kongresom SAD naredne nedelje.

Na pitanje da li će se Tramp pozvati na izvršno ovlašćenje kako bi sprečio svedočenje Komija, portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da će „očigledno, to biti razmotreno“, prenosi USA Today.

„Kako sam razumeo, datum saslušanja nije još određen. Nisam još razgovarao sa savetom. Ne znam kako će odgovoriti“, rekao je Spajser novinarima.

Viša savetnica Bele kuće Kelien Konvej izjavila je juče da će Tramp odlučiti da li da iskoristi svoje predsedničke moći i blokira svedočenje Komija iduće nedelje.

Komi, kog je Tramp otpuštio prošlog meseca, trebalo bi da svedoči na otvorenoj i zatvorenoj sednici pred Obaveštajnim komitetom Senata SAD. Ta saslušanja bi mogla da izazovu još problema Trampu po pitanju navoda o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD prošle godine.

U intervjuu za Ej-Bi-Si njuz, Konvejova je nagovestila da bi Tramp mogao da dozvoli Komiju da svedoči, rekavši da će gledati ostatak sveta dok on bude na tim saslušanjima.

Na pitanje da li će Tramp blokirati njegovo svedočenje, Konvejova je rekla da ta odluka pada na samog predsednika.

Pravni stručnjaci kažu da bi Tramp mogao da se pozove na doktrinu poznatu kao izvršna privilegija da zaustavi Komija od svedočenja, ali takav potez bi verovatno navukao još više kritike, a slučaj bi mogao da završi na sudu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar