U trendu

Nebenzja: Svet na ivici nuklearne katastrofe

NJUJORK – Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas u Savetu bezbednosti UN da, kako je rekao, zločinacke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe.

„Prave razmere nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva“, rekao je Nebenzja, preneo je Sputnjik.

Istakao je da je zračenje u Zaporoškoj nuklearnoj centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

Pozvao je stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN „shvata punoću svoje odgovornosti“ i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

„S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rešavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je pre moguće, možda čak i pre kraja avgusta“, naglasio je ruski diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar