U trendu

Nećemo menjati Kurilska ostrva za jaču saradnju s Japanom

Predsednik Rusije Vladimir Putin odbacio je danas mogućnost predaje jednog od ostrva Kurilskog arhipelaga Japanu u zamenu za jaču ekonomsku saradnju sa tom zemljom.

„Ne prodajemo svoje teritorije, iako je pitanje mirovnog sporazuma sa Japanom od ključne važnosti i voleli bismo da zajedno sa svojim japanskim prijateljima nadjemo rešenje“, rekao je Putin u intervjuu za agencju Blumberg (Bloomberg), objavljenom na zvaničnom sajtu Kremlja.

Ruski predsednik sastaće se u danas po podne u Vladivostoku s japanskim premijerom Šinzoom Abeom u okviru Istočnog ekonomskog foruma, a njihovom sastanku prisustvovaće i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak i čelnici naftne kompanije Rosnjeft (Rosneft) i aluminijumskog giganta Rusal.

Na pitanje da li je Rusija, pogodjena sankcijama Zapada, spremna da se odrekne jednog od spornih ostrva u zamenu za jaču ekonomsku saradnju sa Japanom, Putin je odgovorio da će pitanje Kurilskih ostrva biti jedna od tema razgovora sa Abeom, ali je ponovio da neće biti „nikakve prodaje niti razmene teritorija“.

„Potrebno je naći rešenje prihvatljivo za sve, kako se nijedna strana ne bi osetila prevarenom“, naveo je Putin.

Odnosi Japana i Rusije narušeni su zbog spora oko Kurilskog arhipelaga, koji je Sovjetski Savez okupirao krajem Drugog svetskog rata, a Japan ih smatra delom svoje teritorije, zbog čega dve zemlje do danas nisu potpisale formalni mirovni sporazum.

Pregovori oko četiri vulkanska ostrva koja Japan naziva Severnom teritorijom, obustavljeni su posle pripajanja Krima Rusiji u martu 2014. godine, što je Japan osudio.

Rusija je nedavno postavila vojne baze na dva ostrva u spornom arhipelagu, što je izazvalo oštre reakcije Japana, kao i prošlogodišnja poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva jednom od ostrva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)