U trendu

Nećemo pokušavati da ostanemo u EU

Nova britanska vlada neće pokušavati da zadrži Veliku Britaniju u EU, jer su se gradjani opredelili za izlazak, izjavila je danas kandidatkinja za sledeću britansku premijerku Tereza Mej.

„Biću veoma jasna: nećemo pokušavati da zadržimo Veliku Britaniju u EU i da se vratimo u nju na mala vrata. Bregzit znači Bregzit i mi ćemo ga uspešno sprovesti“, rekla je Mejova na početku svoje kampanje za mesto predsednice Konzervativne stranke i vlade.

Mejova, koja se pre referenduma zalagala za ostanak Britanije u Uniji, kritikovala je „ekonomske lidere“ u zemlji jer nisu pripremili tle za istupanje iz članstva.

Oko 1.000 britanskih advokata uputilo je otvoreno pismo odlazećem premijeru Dejvidu Kameronu u kojem traže od njega da proceni „prednosti i rizike“ aktiviranja Člana 50. Lisabonskog sporazuma i pokretanja zvanične procedure izlaska iz EU, a podneta je i peticija za raspisivanje novog referenduma.

Vlada je u subotu isključila takvu mogućnost i u odgovoru potpisnicima peticije navela da će poštovati rezultate referenduma i pripremiti proces izlaska iz Unije.

Na pitanje kako će teći pregovori o pristupu zajedničkom evropskom tržištu, Mejova je odgovorila da je Velikoj Britaniji potreban najbolji mogući trgovinski sporazum o razmeni dobara i usluga.

„Izglasavanje Bregzita jasan je poziv da se pod kontrolu stavi slobodno kretanje ljudi“, kazala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar