U trendu

Nećemo zveckati oružjem, ali će Turska zažaliti zbog učinjenog

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je oštro kritikovao Tursku zbog obaranja ruskog aviona su-24, optužujući je za direktnu odgovornost za pogibiju ruskih vojnika.

„Mi ne stavljamo znak jednakosti izmedju turskog naroda i dela današnje vrhuške na vlasti koja nosi direktnu odgovornost za pogibiju naših vojnika“, rekao je Putin u svom godišnjem obraćanju naciji.

Rekao je da smatra i da će uvek smatrati „izdajicama“ one koji su gadjali u ledja ruskim vojnicima.

„Ja uopšte ne shvatam zašto su to učinili. Sva pitanja, sve probleme, protivurečnosti, koje mi nismo čak ni videli, mogu se rešiti savršeno na drugi način. Bili smo spremni da saradjujemo sa njima na najosetljivijim pitanjima po njih. I bili smo spremni da idemo tako daleko, da čak i saveznici ne žele to da čine. „Samo Alah zna zašto su to učinili. Izgleda da je Alah rešio da kazni vladajuću kliku u Turskoj, lišavajući je razuma“, rekao je Putin u Kremlju, nakon čega je usledio buran aplauz.

Putin je kazao da Rusija neće primenjivati grubu vojnu silu, kao odgovor na obaranje Su-24, ali da se neće zaustaviti samo na ekonomskim sankcijama.

„Ali, od nas neće dočekati nervoznu i opasnu reakciju i za nas i za ceo svet. U osnovi naših dejstava biće pre svega odgovornost. Ne spremamo se i nećemo zveckati oružjem“, rekao je Putin.

„Ali, ako neko misli da će neko ko je izvršio podli vojni zločin, ubistvo naših ljudi, proći samo sa paradajzima ili nekim ograničenjima u gradjevinarstvu, i drugim oblastima, u dubokoj su zabludi“, dodao je Putin.

Rekao je da će ih Moskva podsećati na zločin, i da će zažaliti zbog toga što su učinili, „i ne jednom“.

„Mi znamo šta treba da radimo“, naglasio je Putin, ponovo propraćen aplauzima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.