U trendu

„Neću braniti Trampa posle komentara o ženama“

Najviši američki funkcioner iz redova Republikanske partije, predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan, rekao je u ponedeljak da neće braniti republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa nakon njegovih sramotnih opaski o ženama, prenosi Bi-Bi-Si.

Rajan je obećao da će se fokusirati na odbranu republikanskih mesta u Kongresu, ali nije povukao podršku Trampu, koji je u međuvremenu putem Tvitera poručio da Rajan ne bi trebalo da traći vreme kritikujući ga.

Prema izvorima koji znaju šta je Rajan u ponedeljak poručio članovima Kongresa, on je, po svoj prilici, prihvatio da će Trampova demokratska protivkandidatinja pobediti u trci za Belu kući pa je želeo da uveri republikanske članove da su dovoljno jaki da mogu da joj se odupru.

Bi-Bi-Si ocenjuje da je Rajan, republikanski funkcioner najvišeg ranga, „zvanično dao signal da brod Es-Es Tramp tone i da je vreme da članovi njegove stranke u miru i tišini krenu ka čamcima za spasavanje“.

Rajan je istakao, podseća Bi-Bi-Si, da republikanci moraju zadržati kontrolu nad Kongresom po svaku cenu, dok istovremeno, očigledno, pokušava da balansira između okretanja leđa i lojalnosti Trampu.

„Treba imati na umu da, dok Rajan zvoni na uzbunu pred brodolom, Tramp se možda neće pokazati kao hrabri kapetan koji sve posmatra sa komandnog mosta“, zaključuje Bi-Bi-Si, uz opasku da Tramp ne pokazuje lojalnost prema republikanskom establišmentu koji ga nikada nije istinski prihvatio i da možda neće prezati da nasrne kako na neprijatelje, tako i na prijatelje u burnim danima na kraju kampanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.