U trendu

„Neću da glasam za Hilari, pa makar platio“

Jedan elektor Demokratske partije, pripadnik plemena Pjualup iz države Vašington, uveren je da je kandidatkinja njegove stranke za predsednika SAD Hilari Klinton „zločinac“ koji ne mari mnogo za američke Indijance, i najavljuje da za nju neće glasati, uprkos novčanoj kazni, prenosi danas AP.

Elektoru Robertu Satijakamu preti kazna u visini od 1.000 dolara u Vašingtonu ako ne glasa za Klintonovu, ali on, kako kaže, za to ne haje.

„Ona neće dobiti moj glas, i tačka“, rekao je on američkoj agenciji, uz obrazloženje da „ona ništa drugo ne radi sem što menja stavove“.

I u Oklahomi se elektorima nameće novčana kazna ukoliko ne glasaju za kandidata svoje stranke, a u Južnoj Karolini „nevernom“ elektoru sleduje krivična kazna.

„Nezavisno od državnih zakona, teoretski, elektori mogu da glasaju za svakoga ko je kvalifikovan da bude predsednik SAD“, kaže stručnjak za ustavna pitanja Robert Benet.

U SAD, 21 savezna država ne traži od svojih elektora da se usklade sa glasovima većine, dok 29 država iziskuju odanost od svojih elektora i mogu da im, u suprotnom, nametnu čitav niz kazni, uključujući i novčane, objašnjava AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)