najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Neeksplodirana bomba i kalašnjikov na briselskom aerodromu

Neeksplodirana bomba i puška kalašnjikov su otkriveni na briselskom aerodromu gde je danas u terorističkom atentatu poginulo 13 i ranjeno tridesetak ljudi, a belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambom je ocenio da ovi atentati mogu biti povezani s hapšenjem glavnog organizatora novembarskog pokolja u Parizu Salaha Abdeslama.

TV stanica RTBF je javila da je policija pronašla jednu bombu koju očigledno teroristi nisu uspeli da aktiviraju posle dve eksplozije na aerodromu, kao i automatsku pušku kalašnjikov, što ide u prilog tvrdnjama svedoka da su najpre čuli povike na arapskom jeziku i pucnje neposredno pred eksplozije.

Policija i snage bezbednosti i dalje krajnje oprezno pregledaju veliki broj u panici napuštenih ili eksplozijom uništenih kofera i drugog prtljaga, jer postoji bojazan da su teroristi ostavili iza sebe još bombi ili eksploziva.

Belgijski državni tuzilac Frederik van Lev (Fredeci van Leeuw) je izjavio da je jednu eksploziju sasvim verovatno izazvao terorista-samoubica, dok su mediji preneli navode policije da je druga bomba aktivirana daljinskim upravljačem.

Takodje je prenesena ocena istrage da nema sumnje da su atentate na aerodromu i atentat s najmanje 15 poginulih u briselskom metrou počinili islamski teroristi.

Ministar Jambon je TV stanici RTL rekao da vlasti strahuju od novih atentata i naglasio da su današnji pokolj nevinih ljudi na aerodromu i u metrou vrlo verovatno povezani s hapšenjem pariskog atentatora Abdeslama i razbijanja bar dela mreže njegovih pomagača.

“Jasno je da je hapšenje Abdeslama korak napred u slamanju terorizma, ali uopšte ne možemo reći da je taj problema rešen jer je mreža Islamske države i dalje aktivna u Evropi, Francuskoj i Belgiji”, upozorio je belgijski ministar unutrašnjih poslova.

Profesor univerziteta u belgijskom gradu Luvenu i stručnjak za terorizam Feliče Daseto (Felice Dassetto) je medijima rekao da su napadi islamskih terorista mogli očekivati i da zasad nije još jasno da li je to “zločin koji su počinili ostaci prethodne (Abdeslamove) mreže ili je u pitanju novi talas džihadističkih atentata” povezanih s terorističkom Islamskom državom Iraka i Sirije.

Daseto smatra da su policija i vojska teško mogli sprečiti atentat na jednoj od mnogobrojnih stanica metroa, ali misli da je aerodrom loše obezbedjen i ukazuje na primere aerodroma u Delhiju i drugim svetskim gradovima, gde putnik bez avionske karte i prethodne provere prtljaga detektorima na iks zrake i senzorima na metal i eksplozive, ne mogu uopšte ući u aerodromske prostore.

Povezane vesti:

Stepen bezbednosti u Briselu na najvišem nivou

Pojačane bezbednosne mere na evropskim aerodromima

Još nema podataka o nacionalnosti žrtava

Još jedan napad na evropske vrednosti

Fejsbuk aktivirao dugme provere bezbednosti

Otkazan dijalog Beograda i Prištine u Briselu

Tusk i Mogerini užasnuti napadima u Briselu 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike