U trendu

Neformalno glasanje o kandidatima za šefa UN

Savet bezbednosti UN sutra će imati prvo neformalno glasanje o novom šefu svetske organizacije koje treba da ukaže na održivost kandidatura 12 potencijalnih naslednika Ban Ki Muna, medju kojima je i kandidat Srbije, nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić.

Do kraja meseca bi moglo da bude održano novo ovakvo glasanje kako bi se smanjio broj kandidata za generalnog sekretara UN kojih sada ima 12, preneo je portal Securitycouncilreport.

Prvi čovek svetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja. Veruje se da bi prednost pri izboru trebalo da ima žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci, ali je najvažaniji uslov da predloženi kandidat bude prihvatljiv za stalne članice Saveta bezbednosti UN sa pravom veta.

Savet bezbednosti u septembru treba da preporuči jednog kandidata Generalnoj skupštini UN, a u slučaju da ne može da se usaglasi oko jednog kandidata, više njih će izaći pred 193 članica na Generalnoj skupštini.

Na sutrašnjem neformalnom glasanju svaki član Saveta bezbednosti će dobiti list s imenima kandidata s opcijama „ohrabruje“, „ne ohrabruje“ i „nema mišljenje“. Cilj ovog sistema glasanja je da se kandidat sam povuče ako od stalne članice dobije „ne ohrabruje“ pošto to ukazuje na moguće ulaganje veta.

U prvom krugu glasanja svi listići će biti iste boje, ali bi kasnije stalne članice s pravom veta mogle dobiti listiće druge boje kako bi se naznačilo da nameravaju da ulože veto na odredjenog kandidata.

Generalna skupština UN je dosad imala dva saslušanja prijavljenih kandidata, 12-14. aprila i 7. juna, a može se očekivati još makar jedno.

Za novog generalnog sekretara UN dosad su se kandidovali Irina Bokova (Bugarska), Kristina Figeres (Kostarika), Natalija German (Moldavija), Antonio Gutereš (Portugal), Vuk Jeremić (Srbija), Srdjan Kerim (Makedonija), Helen Klark (Novi Zeland), Miroslav Lajčak (Slovačka), Igor Lukšić (Crna Gora), Susana Malkora (Argentina), Vesna Pusić (Hrvatska) i Danilo Tirk (Slovenija).

Drugi mandat generalnog sekretara UN Ban Ki Muna završava krajem 2016. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.