U trendu

Nehamer: Nema „razvodnjavanja“ zakona o državljanstvu

BEČ – Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da neće biti ublažavanja uslova za sticanje austrijskog državljanstva, komentarišući nedavni predlog predsednika Aleksandera van der Belena.

Povodom Van der Belenovog predloga, koji je pre par dana najavio kandidaturu za drugi mandat, da se smanje prepreke na putu do austrijskog pasoša, Nehamer je kazao da nema „razvodnjavanja“ zakona o državljanstvu.

Austrijski zakon o državljanstvu jedan je od najrestriktivnijih, sadrži duga čekanja, zahteva potpunu integraciju u društvo, znanje nemačkoj jezika, nekažnjenost, kao i dovoljnu visinu prihoda.

Narodna partija Austrije (OVP), čiji je Nehamer lider, ne želi da bilo šta promeni, njegovi koalicioni partneri ćute, a opozicija je bučno reagovala na zahtev Van der Belena – Slobodarska partija (FPO) traži pooštravanje, Socijaldemokratska stranka (SPO) i Neos olakšice.

Nehamer je poručio da dok je njegova stranka na vlasti neće biti nikakvog ublažavanja, i ističe da ne vidi nijedan razlog zašto bi se praksa u dodeli državljanstva promenila.

Izrazio je nerazumevanje što je ova tema pokrenuta, i to u okviru predsedničkih izbora.

„Ne treba da se pravimo kao da mora svako da čeka 20 godina na dobijanje državljanstva. Pod određenim uslovima državljanstvo se može dobiti nakon šest do 10 godina“, ukazao je Nehamer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar