U trendu

Nehamer nudi dodatne policajce i dron za nadzor granice SM

SKOPLJE – Ministar unutrašnih poslova Austrije Karl Nehamer boravio je danas u Severnoj Makedoniji, što je prva stanica njegove posete zemljama Zapadnog Balkana,a tokom koje namerava da promoviše svoj program repatrijacije ilegalnih migranata, koji nemaju šanse na boravak u zemljama EU.

Nehamer je najpre obišao austrijske policajce koji makedonskim vojnicima pomažu u obezbeđivanju granice kod Đevđelije.

Ukupno 15 austrijskih policajaca starionirano je na tom prelazu ka Grčkoj.

U razgovoru sa makedonskim policijskim rukovodstvom I zamenikom ministra unutrašnjih poslova Nazimom Bušijem Nehamer je ponudio još deset policajaca koji bi pomagali na državnoj granici Severne Makedonije.

Takođe ponudio je i jedan dron za nadzor zelene granice.

„Policajci daju veliki doprinos zaštiti granice i borbu protiv ilegalne migracije u Severnoj Makedoniji, a time štite i našu granicu“, rekao je Nehamer.

Nedeljno se, inače, u tom pograničnom prostoru pronađe 300 do 500 ilegalaca, a najviše među njima je trenutno Avganistanaca.

Nehamerov plan podrazumeva da se sa zemljama duž duž balkanske rute napravi plan za repatrijaciju ilegalnih migranata, koji iz tih zemalja treba da se vrate u države porekla.

Nakon Makedonije, gde će sutra obići još prelaz prema Srbiji, Nehamer putuje u Bosnu i Hercegovinu, a u četvrtak dolazi u posetu Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar