U trendu

Nekadašnji lider vojne hunte Mjanmara podržava Aung San Su Ći

Nekadašnji lider vojne hunte Mjanmara general Tan Šve vidi svog nekadašnjeg neprijatelja Aung San Su Ći kao „budućeg lidera“ te zemlje i na tajnom sastanku obećao joj je podršku, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Posrednik na sastanku bio je unuk generala Tana Švea, koji je objavio na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) da je razgovor sa Aung San Su Ći trajao dva i po sata.

„Istina je da će ona postati budući lider zemlje. Uložiću sve napore da joj pružim podršku“, preneo je Nej Šve Tvej Aung reči generala.

BBC navodi da 80-godišnji general i dalje ima veliki uticaj u Mjanmaru, iako se povukao 2011. godine.

Partija nobelovke Aung San Su Ći, Nacionalna liga za demokratiju ubedljivo je pobedila u oktobru, na prvim slobodnim izborima u Mjanmaru posle 25 godina.

Politički sistem Mjanmara, nasledjen od vojne hunte, ima dug tranzicioni period izmedju parlamentarnih izbora i stupanja na snagu nove vlade. Novi parlament koji treba da izabere novog predsednika neće preuzeti dužnost pre februara.

Aung San Su Ći kazala je ranije za BBC da je novi predsednik Mjanmara neće „sprečiti da o svemu odlučuje kao lider pobedničke partije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar