U trendu

Neki imami u Danskoj zagovaraju šerijatsko pravo

Gradonačelnik drugog po veličini danskog grada, Arhusa, povukao je podršku izgradnji velike džamije u tom gradu, nakon što je dokumentarni film danske TV2, „Džamije iza vela“, razotkrio da imami već postojećih džamija u tom gradu savetuju svoje vernike da, u što većem obimu, daju prednost šerijatskom pravu u odnosu na dansko zakonodavstvo.

U filmu koji je saradnica TV2 snimila skrivenom kamerom, imami savetuju vernici koja se požalila da je muž tuče da mora da mu se bespogovorno povinuje, jer je žena prema Kuranu potčinjena mužu, i da se nikako ne obraća policiji i drugim državnim organima.

Takodje, njihov stav je da, pošto ne može da ima decu, ona mora da prihvati želju svog supruga koji hoće da se oženi sa još jednom ženom, ako je u stanju da ih obe izdržava.

U propovedima vernicima, jedan od imama opravdava smrtnu kaznu kamenovanjem zbog preljube i napuštanja islama, dok jedna od učiteljica u verskoj školi pri džamiji kritikuje učenicu što se previše posvetila učenju u redovnoj danskoj školi i zapustila izučavanje Kurana.

„Jedan od principa našeg društva jeste sloboda veroispovesti, ali posle ovih otkrića, ne vidim da je moguće da se taj projekat izgradnje velike džamije ostvari. Poverenje je nestalo“, istakao je za TV2 gradonačelnik Arhusa Jakob Bundsgard.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.