najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Neki od Grčke traže da migrante gurnu nazad u more

Od Grčke su neke članice Evropske unije tražile da iskoriste sva sredstva da zaustave navalu imigranata preko grčko-turske granice, uključujući da budu gurnuti nazad u more, kako tvrdi grčki ministar za migracije Janis Muzalas.

Evropska komisija (EK) je, medjutim, objavila interni izveštaj svojih stručnjaka koji su utvrdili da “Grčka teško zapostavlja svoje obaveze i da postoje ogromne manjkavosti u nadzoru spoljnih granica EU” preko kojih bez uzimanja otisaka prstiju i provere pasoša prolaze stotine hiljada imigranata.

Otud je Komisija u Briselu vlastima u Atini dala rok od tri meseca da to temeljito isprave, inače Grčkoj preti da bude izopštena iz EU šengenskog prostora bez granica.

Tako je upozorio potpredsednik EK Valdis Dombrovkis, a grčki ministar Muzalas je rekao da to sad postaje ozbiljna pretnja, mada zamera ostalim partnerima i institucijama EU da Atini nisu dovoljno pomogli da se izbori s navalom imigranata pre svega preko morske granice s Turskom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je učinila bitan korak ka, ako ne baš usaglašavanju, a ono ublažavanju razdora unutar svoje zemlje i medju članicama EU oko dosad veoma loše politike EU prema imigrantskoj krizi.

Angela Merkel je naglasila da velika većina izbeglica iz Sirije mora da se u nekom doglednom roku vrati u svoju zemlju kad tamo prestane rat… baš kao i izbeglice iz rata u bivšoj Jugoslaviji kojih se 70 odsto, kako je podvukla, vratilo u svoje zemlje kad su tamo prestali sukobi.

Grčki ministar Muzalas je upozorio da su se stavovi unutar EU jako zaoštrili i “politizovali”, a naveo je da mu je belgijski ministar pravosudja Teo Franken na ministarskom zasedanju pre par dana rekao: “Idite i protiv zakona, mi smo prestrašeni, nije važno i da imigranti odu u more”.

Franken je to u izjavi belgijskoj televiziji najodlučnije opovrgao i naglasio da to “nikad nije rekao”.

Muzalasovo upozorenje da su se stavovi unutar EU zaoštrili zbog teške imigrantske krize potvrdjuju odluke više članica Unije da privremeno zavedu kontrolu na unutrašnjim šengenskim granicama, a predsedavajuća EU, Holandija, je stavila do znanja da se ulazak imigranata drastično mora smanjiti u roku od nekoliko nedelja.

Predsednik grupe liberala u Evropskom parlamentu, bivši belgijski premijer Gij Verhofstat je alarmantno upozorio da je “Evropska unija zapala u vanredno stanje koje traži hitne vanredne mere” i predložio plan od sedam hitnih mera da se EU uhvati u koštac s izbegličkom krizom koja je počela da drma temelje Unije.

Verhofstat kaže da su “svi pokušaji i politike propali i jedino rešenje je da vodji EU na dve godine suspenduju šengenski režim i ponovo uspostave granice i Grčku i protiv njene volje pretvore u veliki imigrantski kamp”.

Ova grupa stranaka i poslanika u EP, kako je predočeno, traži da se zaštiti i uredi funkcionisanje grčko-turske, a to znači i spoljne granice EU, stvore Evropske snage za himno rešavanje izbegličkog pitanja sa dve hiljade graničnih policajaca, koji bi zajedno s grčkim vlastima delotvorno popisivali, elektronski proveravali i uzimali otiske prstiju izbeglica, dok bi im na licu mesta obezbedili pristojni uslovi za zbrinjavanje.

Te Evropske snage za hitno rešavanje izbegličkog pitanja bi bile u sastavu nove moćne Evropske granične i pomorske straže čiji bi budžet bio upetostručen.

Čelnici evropskih liberala traže i drugačiji pristup u načinu da EU privoli zasad nespremnu Tursku da spreči prolazak imigranata preko svoje teritorije u Evropu.

Oni kažu da od tri milijarde evra koje je EU obećala Ankari, dve milijarde moraju biti direktna pomoć izbeglicama na tlu Turske, kojih je dva miliona, a milijardu evra treba dati Visokom komesarijatu UN za izbeglice da nezavisno i neposredno pomognu u zbrinjavanju imigranata, koje bi već tamo u Turskoj trebalo razvrstavati i azil odobravati samo pravim izbeglicama.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike