U trendu

Nekoliko država osporava novu Trampovu uredbu o migrantima

Državni tužilac američke države Masačusets Mojra Hili izjavila je da se njena država priključuje tužbi države Vašington protiv nove uredbe predsednika Donalda Trampa o migrantima

Hili, inače demokrata, rekla je da Trampova uredba „i dalje predstavlja diskriminatoran i neustavan pokušaj da ostvari obećanje iz kampanje o zabrani za muslimane“.

Ona je dodala da je odlučila da u legalnim naporima udruži snage sa još nekim državama, na čelu sa Vašingtonom, i da ospori ono što naziva „nezakonitom imigracionom politikom“ Trampove administracije, prenosi AP.

Državni tužilac Njujorka Erik Snajderman je takođe saopštio da ta država pokreće tužbu protiv revidirane Trampove uredbe koju je nazvao „zabranom za muslimane pod promenjenim imenom“.

Pokretnju tužbe priključila se i Minesota, a Oregon je najavio da će učiniti isto.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je u ponedeljak revidiranu izvršnu uredbu o zabrani ulaska u SAD iz koje su izuzeti državljani Iraka i strani državljani sa stalnim boravkom u SAD.

Novom uredbom zadržana je zabrana ulaska u SAD građana sa većinskim muslimanskim stanovništvom iz Irana, Jemena, Libije, Sirije, Somalije i Sudana, prenose agencije.

Prema prvoj uredbi, koju je Tramp potpisao 27. januara, ulazak u SAD državljanima sedam zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom – Iraka, Irana, Jemena, Libije, Sirije, Somalije i Sudana, bio je zabranjen na 90 dana, izbeglicama na 120 dana, a sirijskim izbeglicama trajno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.