U trendu

Nekontrolisani pad: Kineski satelit sutra u Zemljinoj atmosferi (video)

Kineski satelit „Tijangong 1“, koji je zbog kvara počeo nekontrolisano da pada ka Zemlji, mogao bi već sutra da uđe u atmosferu naše planete, ali je mala verovatnoća da će neki njegov deo pasti na tlo.

Evropska svemirska agencija procenjuje da će se to dogoditi u nedelju, tokom dana, dok su ranije procene kineske svemirske agencije bile da će to biti između subote i srede, prenosi Rojters.

„Tijangong 1“, 10,4 metra duga i 8,5 tona teška svemirska laboratorija, lansirana je 2011. godine, kao eksperimentalna platforma za veće projekte u okviru ambicioznog plana Pekinga da do 2023. godine ima stalnu svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti, navodi AP.

Očekuje se da će „Tijangong 1“ sagoreti prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu, i da neće predstavljati pretnju po ljude i imovinu na tlu.

AP agencija navodi da zapadni stručnjaci tvrde da je Kina izgubila kontrolu nad svojim satelitom, što u Pekingu negiraju.

Mesto eventualnog pada je teško odrediti, pošto pokriva veliki deo planete — između 43 stepena severne i 43 stepena južne geografske širine. Na severnoj polulopti, sigurno su pošteđeni severni deo Evrope, Rusija i Kanada.

AP navodi da se očekuje se da samo 10 odsto satelita izdrži ulazak u atmosferu, uglavnom teži delovi.

Verovatnoća da neko tom prilikom strada procenjena je na jedan prema hiljadu milijardi.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je mala verovatnoća da neki veći komad „Tijangonga 1“ padne na tlo, i dodalo da je Peking u bliskom kontaktu sa Ujedinjenim nacijama u vezi sa time, prenosi Rojters.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)