U trendu

Nelson: Sve u BiH zavisi od građana

SARAJEVO – Američki ambasador u BiH Erik Nelson kaže da razlog za zabrinutost vidi u tome što u susret lokalnim izborima istraživanja ukazuju na postojanje prevara pri registraciji birača, sistematskih nepravilnosti, kupovine glasova, pa čak i, kako navodi, izbornog nasilja.

Američki diplomata je na svom blogu napisao da ovi opsežni napadi na sposobnost građana da obezbede da njihove vlasti rade za njih sprečavaju „očajnički potrebne reforme s ciljem ograničavanja lidera da rade u ličnu korist“.

Bez veće opredeljenosti vladinih zvaničnika da promene situaciju, status quo, spirala pada će se nastaviti, navodi Nelson i dodaje da će Vlada SAD najhitnije da „nastavi da vrši pritisak na lidere da deluju snažno na reformi javnog sektora i razvoju ekonomije, naročito sada kada pandemija COVID-19 i dalje besni“.

Uz ocenu da su državna preduzeća politizovana i neefikasna, Nelson kaže da su ona „politički bankomati uz pomoć kojih vladajuće elite održavaju svoju moć, potvrđuju kontrolu nad biračkim telom i bogate se resursima koja pripadaju građanima BiH“.

Poručio je da mladi u BiH ne žele da ostanu zarobljeni u prošlosti.

„BiH u 2030. godini puno im je važnija i zanimljivija nego BiH u 1995. godini. Zajedno, građani imaju moć da odrede tu budućnost, da osiguraju da BiH zauzme svoje mesto kao stabilna i naprednija članica evroatlantske zajednice“, naveo je Nelson.

Istakao je i da uspeh BiH ne zavisi od toga šta će uraditi međunarodna zajednica, već će to zavisiti od građana, citirajući pritom Kenedija da sve zavisi od onog što svaki pojedinac može da uradi za svoju zemlju.

„Uspešna građanska supervizija će na kraju zauzeti mesto međunarodne supervizije“, poručio je Nelson i dodao da, ako su građani BiH voljni da krenu putem ka samoodrživosti, Vlada Sjedinjenih Država će ih u tome podržati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar