U trendu

Nema opravdanja za blokadu transporta robe

Evropski komesar Johanes Han će sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić razgovarati o tome da prestane hrvatska blokada granice sa Srbijom, a Beograd može očekivati i posebnu finansijsku podršku EU za zbrinjavanje migranata.

To je danas u Briselu izjavio srpski ministar nadležan za migrantsku krizu Aleksandar Vulin posle susreta s Hanom i preneo da je evropski komesar za proširivanje izneo “najviše moguće pohvale o tome kako se vlada Srbije odnosi prema migrantskoj krizi”.

„Potpuno smo se saglasili da je Srbiji potrebna pomoć da ne može sama, da Srbija nije uzrok migrantske krize i zato i ne treba da se nosi sama s posledicama”, istakao je Vulin.

Vulin je rekao da je Hanu preneo zabrinutost Srbije zbog blokade hrvatske granice prema Srbiji i Han je obećao da će odmah razgovarati sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić i da će učiniti sve što može da se situacija brzo popravi i stanje na srpskoj granici sredi.

Srpski ministar za rad i socijalna pitanja je dodao da je u razgovoru s Hanom ukazao na to da „između migranata i zaustavljanja kamionskog saobraćaja nema baš nikakve veze i da se nijedan migrant ne nalazi na autoputu, a da ne postoji nijedno opravdanje da bi se autoput ili transport roba povezivao sa problemom migranata“.

On je dodao da veruje da je evropski komesar razumeo te argumente Srbije i da će kad bude razgovarao s hrvatskom ministarkom razmenu mišljenja usmeriti upravo u tom pravcu.

U razgovoru je ukazano i na to „da je Srbija ozbiljno i uredno popisala više od 140 hiljada ljudi“.

„Saglasili smo se da će to biti takođe od presudne važnosti i za bezbednost Evrope u budućim danima, jer mi smo jedina zemlja koja raspolaže takvim informacijama i takvim podacima“, kazao je Vulin.

Srpski ministar naglasio da mu je “komesar Han preneo svoj i stav Evropske komisije da je Srbija primer svim ostalim zemljama kako se treba ponašati prema migrantima i u humanitarnom i u organizacionom smislu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar