Nema osnova za sporazum o kontroli naoružanja

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Aleksandar Gruško rekao je da zasad nema realnih osnova za razgovor o novom sporazumu o kontroli naoružanja u Evropi, jer NATO i dalje govori o potrebi da se obuzda Rusija.

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer u članku u listu „Frankfurter alemajne cajtung“ je u petak predložio da se zaključi novi sporazum o kontroli naoružanja u Evropi kako bi se izbegla nova trka Rusije i NATO u naoružanju.

Štajnmajer je, takođe, izjavio da je Rusija već nekoliko puta pozivala da se započne diskusija o ovom pitanju.

„Nemačka u svojstvu predsedavajućeg OEBS pokušava da oživi vojno-političko sagledavanje organizacije, da joj udahne svež vazduh. To što je napisao Štajnmajer u svom tekstu odgovara onim signalima koje smo dobili od nemačke strane“, rekao je Gruško, prenosi Sputnjik.

„Istovremeno, sa žaljenjem moramo konstatovati da su šanse za kontrolu naoružanja u Evropi kao realni instrument zaštite bezbednosti propuštene”, smatra on.

Kako Gruško navodi „to je, pre svega, rezultat toga što zemlje NATO nisu ispunile ključnu obavezu u sferi vojne bezbednosti u Evropi – nisu ratifikovale Sporazum o prilagođavanju Sporazumu o običnim oružanim snagama u Evropi, koji je potpisan u novembru 1999. i trebalo je da stupi na snagu u najkraćem mogućem roku“, prenosi B92.

Gruško je, takođe, podsetio da je Rusija ratifikovala taj sporazum još 2004. godine.

Kako on smatra, „u ovoj fazi koren problema se ne krije u nedostatku instrumenata kontrole naoružanja nego, pre svega, u politici koju vodi NATO“, prevashodno prema Rusiji.

„Znamo iz istorije evropske bezbednosti da se uspeh u vojnoj sferi, u sferi kontrole naoružanja, postiže onda kada postoji zajednički politički projekat. A danas, sudeći po odlukama koje su usvojene na samitima NATO u Velsu i Varšavi, takve političke osnove nema. Dok god NATO zvanično i nezvanično bude govorio o neophodnosti da se obuzda Rusija, realna politička osnova za ozbiljan dijalog u sferi kontrole naoružanja teško da će se pojaviti“, naveo je Gruško.

(Tanjug)

Ostavite komentar