najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nema sporazuma sa sirijskim kurdskim snagama

Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana demantovao je danas da je Turska postigla dogovor o prekidu vatre sa sirijskim kurdskim snagama i naveo da ne dolazi u obzir da Ankara postiže bilo kakav sporazum sa grupom koju smatra terorističkom organizacijom.

Ranije danas je i turski ministar za evropske poslove Omer Dželik dao sličnu izjavu, rekavši da Turska “ne prihvata” prekid vatre s kurdskim milicijama u Siriji, koji su sinoć objavile SAD.

Erdoganom portparol Ibrahim Kalin rekao je danas novinarima da će kurdske milicije u Siriji ostati meta turskih snaga dok se ne pomere istočno o reke Eufrat.

Turska je pre nedelju dana počela vojnu operaciju na severu Sirije protiv Kurda i Islamske države. Ulazak turskih snaga pomogao je sirijskim pobunjenicima da povrate grad Džarablus od Islamske države ali su posle toga izbili okšaji izmedju turskih i kurdskih snaga u toj oblasti.

SAD od tada pokušavaju da spreče eskalaciju sukoba pošto su i Turska i kurdske snage njeni saveznici u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Kalin je rekao da Erdogan nastoji diplomatskim putem da obezbedi prekid vatre u Siriji tokom narednog praznika Eid. On je rekao da će Erdogan o tome razgovarati na predstojećem samitu G-20 u Kini.

Američka vojna komanda za Bliski istok saopštila je sinoć da su se turske snage koje su pokrenule operaciju na severu Sirije i kurdski borci složili da obustave neprijateljstva da bi se usredsredili na borbu protiv džihadista Islamske države.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike