U trendu

Nema vesti o hitnom sastanku Saveta za bezbednost Turske

Večaras nema vesti o sednici Saveta za nacionalnu bezbednost Turske koji je danas najavljen kao hitan, sazvan zbog posledica pokušaja državnog udara, izvedenog u noći izmedju prošlog petka i subote.

Bilo je najavljeno da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predsedavati sastankom tog najvišeg savetodavnog tela za bezbednosna pitanja, a potom je večeras najavljena i sednica Vlade Turske, takodje pod Erdognovim predsedavanjem.

Erdogan je pre oba sastanka najavio da će posle sastanka biti saopštena „značajna odluka“.

U čistkama koje vlada sprovodi od neuspelog puča u petak uveče, privedeno je, otpušteno ili suspendovano više od 50.000 ljudi.

Turska vlada optužila je turskog muslimanskog propovednika koji živi u samoizgnanstvu u SAD, Fatulaha Gilena za organizovanje puča, u kojem je pognulo više od 230 ljudi. Gilen je demantovao svaku umešanost u puč, ali Turska traži njegovo izručenje.

Erdogan je večeras dao intervju za TV „Al Džazira“ u kojem je ponovio da će odobriti ponovno uvodjenje smrtne kazne ukoliko Skupština Turske to izglasa, ponovo opisao kako je doživeo pokušaj puča koji ga je zatekao na letovanju i zapretio zaverenicima, za koje je rekao da su „mala grupa unutar Oružanih snaga Turske“, ali da „verovatno imaju nove planove“.

Turski predsednik je rekao da je „moguće da su druge zemlje umešane u pokušaj državnog udara“, ali nije naveo koje, a ministru spoljnih poslova Francuske, Žan-Marku Erou je poručio da „gleda svoja posla“.

Ero je u nedelju zatražio od Erdogana da poštuje vladavinu prava i ukazao da mu pokušaj puča ne daje „neograničenu slobodu“ za opsežnu čistku državnog aparata i društva koja je u toku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.