U trendu

Nemačka: AfD pozvana na odgovornost za ubistvo političara

BERLIN – Krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) mora da podeli krivicu za ubistvo pro-imigracionog konzervativnog političara Valtera Libkea, koji je pre dve nedelje upucan u onome što tužioci smatraju politički motivisanim kriminalom, rekla je lider konzervativaca Anagret Kramp-Karenbauer.

U komentarima koji su izazvalii besan odgovor AfD, najveće opozicione stranke u nemačkom parlamentu, Karenbauer je tu partiju okrivila za legitimaciju jezika mržnje što je izazvalo nasilje, prenosi Rojters.

„Sasvim je jasno kako razbijanje tabua, mržnjom i podstrekavanjem, što je uradio AfD, smanjuje inhibicije toliko da rezultiraju čistim nasiljem“, rekla je ona u Parizu što su objavili nemački mediji, a kasnije je potvrđeno iz kancelarije za štampu njene stranke Hrišćansko-demokratke unije Nemače (CDU).

Nemački savezni tužioci su u ponedeljak izjavili da je muškarac uhapšen zbog ubistva Libkea simpatizer krajnje desnice.

Političar, koji je predvodio regionalnu vladu u gradu Kaselu, bio je omražen na krajnje desničarskim internet forumima gde je odluka kancelarke Angele Merkel iz 2015. godine da prihvati oko milion izbeglica u Nemačku na vrhuncu izbegličke krize, bila oštro kritikovana.

Libke, koj je branio kancelarkinu odluku i 2015. godine održao govor zagovarajući „hrišćanske vrednosti“ kao što su voleti svog bližnjeg, postičući krajnju desnicu
da ga nazove izdajnikom i objavi njegovu adresu.

AfD, koja je ušla u parlament pre dve godine na izborima koji su bili oblikovani uznemirenošću zbog priliva migracionata, insistira da je to demokratska stranka i da se uvek distancirala
od ekstremista krajnje desnice koji zagovaraju nasilje, prenosi agencja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.