U trendu

Nemačka će nadzirati decu džihadista

BERLIN – Šef nemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Masen upozorio je danas da deca džihadista predstavljaju potencijalnu opasnost za društvo.

On je naveo da postoje indicije da se „maloletnici i mladi ljudi brže i ranije radikalizuju, kao i da je veća verovatnoća da će do toga doći“.

U analizi Službe državne bezbednosti koju je Masen predstavio dnevnim listovima medijske grupe „Funke“, kaže se da se deca islamista „od rođenja pa nadalje odgajaju uz ekstremističku sliku sveta koja legitimiše nasilje nad drugima i omalovažava sve koji ne pripadaju njihovoj grupi“.

Trenutno je u Nemačkoj starosna granica za osobe koje smeju biti nadzirane 16 godina, a sada se demohrišćani zalažu da se ta granica spusti na 14 godina, prenosi Dojče vele.
Izuzetak je savezna pokrajina Bavarska u kojoj je dozvoljeno i uhođenje mladih od 14 godina.

Masen je rekao da je socijalizacija dece u islamističkom porodičnom okruženju „zabrinjavajuća i da će zato i za Službu za zaštitu ustavnog poretka to biti izazov u sledećim godinama“.

Šef Službe je još u decembru upozorio na opasnost od žena i dece boraca terorističke Islamske države koja se vraćaju iz Sirije ili Iraka.

Služba u svom izveštaju navodi da je 2017. bilo 300 takve dece.

Masen kaže da opasnost potice i od porodica koje nisu putovale na zaraćena područja već su „kontinuirano boravile u Nemačkoj“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.