U trendu

Nemačka, Francuska i Britanija osudile raketne probe S. Koreje

NJUJORK – Nemačka, Francuska i Velika Britanija oštro su osudile više desetina proba balističkih raketa koje je Severna Koreja izvela od maja i pozvale Pjongjang da se angažuje u „suštinskim pregovorima“ sa SAD o svom nuklearnom i raketnom programu.

Tri evropske zemlje su u Savetu bezbednosti UN navele da te probe podrivaju regionalnu bezbednost i krše jednoglasno usvojene rezolucije Saveta bezbednosti UN, preneo je AP.

Ove tri zemlje su izdale zajedničko saopštenje pošto je nemački ambasador u UN Kristof Hojzgen, na sastanku iza zatvorenih vrata, obavestio Savet bezbednosti o primeni sankcija Severnoj Koreji.

U saopštenju su pozvali Severnu Koreju da preduzme „konkretne korake“ u novim pregovorima sa SAD „u cilju odustajanja od svog oružja za masovno uništenje i raketnih programa na potpun i proverljiv način“.

Diplomatski napori su uglavnom u zastoju otkako je drugi samit između predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u februaru doživeo neuspeh, podsetio je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.