U trendu

Nemačka: Izborna godina počinje lokalnim izborima u 2 države

BERLIN – Izborna godina u Nemačkoj počinje lokalnim izborima u pokrajinama Baden-Virtemberg i susednoj Rajnland-Pfalc koji će biti i prvi test za opšte izbore u septembru na kojima će građani odlučivati, između ostalog i ko će naslediti Angelu Merkel na položaju kancelara.

Pored toga, očekuje se da će izbori u ove dve pokrajine potvrditi sve veću popularnost Zelenih koji bi mogli da bude ključni za formiranje buduće nemačke vlade i od kojih se očekuje da prvi put predlože svog kandidata za kancelara Nemačke, preneo je AP.

Osim nezadovoljstva Nemaca zbog sporog početka vakcinacije, stranka kancelarke Angele Merkel, umereno desničarska Hrišćansko-demokratska unija (CDU), suočena je i sa optužbama protiv nekih zakonodavaca iz svojih redova koji su u prvim nedeljama pandemije ostvarivali profite baveći se privatno nabavkama zaštitnih maski.

To dodatno komplikuje planove CDU da ostvari pobedu protiv Vinfrida Krečmana iz stranke Zelenih, popularnog premijera Baden-Virtemberga, gde posluju ekonomski giganti, fabrike automobila Porše i Dajmler.

Popularnost kandidatkinje CDU za premijerku Baden-Virtemberga Suzan Ejsenman nije ni blizu onoj koju uživa Vinfrid Krečman iz stranke Zelenih.

Pad popularnosti CDU predstavlja veliki izazov i prvi veliki politički test i za Armina Lašeta, koji je preuzeo rukovođenje strankom u izbornoj godini u kojoj će ta stranka birati i svog novog kandidata za kancelara Nemačke.

U pokrajini Rajnland-Pfalc aktuelna premijerka iz umereno levičarske Socijaldemokratske partije Malu Drejer vodi relativno izjednačenu predizbornu trku sa svojim glavnim protivkandidatom Kristijanom Baldaufom iz redova CDU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar