U trendu

Nemačka: Mejova da bude konstruktivna; Austrija: U pravom smeru

LUKSEMBURG – U Luksemburgu se danas održava sastanak ministara članica Evropske unije zaduženih za evropske poslove, uoči čijeg početka je nemački ministar za EU Mihael Rot izjavio da Berlin želi da britanska premijerka Tereza Mej iznese konstruktivne ideje po pitanju Bregzita, a njegov austrijski kolega Gernot Blumel tvrdi da pregovori idu u pravom smeru, iako još nema kompromisa.

Rojters prenosi da je Rot prilikom dolaska na sastanak rekao novinarima da Mejova treba da preuzme odgovornost kako bi njene pristalice podržale završni sporazum o Bregzitu.

Nemački ministar za evropske poslove kazao je da su u Berlinu svesni da britanska premijerka ima problema u obezbeđivanju parlamentarne većine, ali da Unija ima ograničen prostor za menvrisanje kojim bi se približila poziciji Londona izbegavanju uspostavljanja „tvrde granice“ za Severnu Irsku.

Novinari su upitali Rota koja bi bila njegova poruka Mejovoj.

„Preuzmite odgovornost i budite konstruktivni“, odgovorio je nemački ministar.

Austrijski ministar za pitanja EU Blumel izjavio je prilikom dolaska na sastanak u Luksemburgu da dinamika pregovora o Bregzitu ide u pravom smeru, ali da ipak to i dalje nije dovoljno za postizanje kompromisa.

„Stekao sam utisak da dinamika u pregovorima ide u pravom smeru. Na žalost, to nije bilo dovoljno za kompromis o zajedničkom dokumentu“, naveo je Blumel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.